Cvećara Jelena

Jerihonska ruža – Simbol snage, sreće i mira

Jerihonska ruža

Jerihonska ruža jedna je od najfascinantnijih kućnih biljaka. Veoma je lako negovati je, jer može u potpunosti da se osuši i ponovo oživi kratkotrajnim potapanjem u vodu.

Jerihonska ruža naziva se i biljkom uskrsnuća jer je jedna od retkih koje mogu da prežive isušivanje. Anastatica hierochuntica ili jeriho ruža, potiče iz zapadne Azije i pripada porodici „slačica“ (Brassicaceae).

Reč je o sivoj biljci koja uvija svoje grančice i čuva seme u unutrašnjosti, naročito tokom sušne sezone. Formira kuglu koja se otvara samo kada je biljka navlažena. U obliku kugle može da preživi decenijama, a nakon vlaženja postaje zelena i dostiže širinu od 30 centimetara. Prepoznatljiva je po belim cvetovima.

Šta simboliše ovaj poseban cvet?

Zbog svoje neverovatne sposobnosti da vaskrsne, Jerihonska ruža igra veoma važnu ulogu u nekoliko svetskih religija.

Afričko-američki spiritualisti koriste je tokom ceremonija blagostanja, a santeristi kao duhovnu ponudu bogu groma i munja. Katoličke porodice često daruju Jeriho ružu kako bi cvetala uoči Božića i Vaskrsa.

Jerihonska ruža

Veruje se da ova ruža ima magične osobine. Donosi blagostanje, prosperitet, sreću, obilje, kao i pozitivnu energiju i uticaj na život.

Kako se gaji Jerihonska ruža?

Nije zahtevno i teško voditi računa o Jerihonskoj ruži. Možete dozvoliti da se u potpunosti osuši i ponovo će biti kao nova kada je stavite u vodu. Ukoliko često zaboravljate da zalijete cveće i neretko vam se događa da biljke propadnu zbog neredovnog zalivanja, onda je ovo pravi cvet za vas. Jedino što nikako ne bi trebalo da uradite jeste da je ostavite predugo u vodi, jer to može da dovede do truljenja.

Trik je u tome da se Jerihonska ruža ne zaliva često i dugo. Biljka će duže ostati u životu ukoliko joj omogućite da se osuši i osveži između perioda zalivanja.

Jeriho ruža je veoma dugovečna i prenosi se sa generacije na generaciju u porodicama.

Sađenje ruže

Kada kupite Jeriho ružu, verovatno će izgledati kao smeđa, osušena kugla od mahovine. Ima korenje, ali zapravo ga ne treba pričvrstiti, pa nije potrebno tlo. Biljka je više kao hidroponika.

Da biste je zasadili, koristite posudu bez drenažnih rupa. Napunite je kamenčićima ili šljunkom i sipajte vodu tek toliko da kamenčići budu potopljeni. Spustite ružu tako da korenje dodiruje vodu. Postavite je na mesto gde dopire indirektno svetlo.

Savet: Koristite destilovanu vodu ili vodu koja je prethodno stajala, kako bi se neutralisale bilo kakve hemikalije. Vodu menjajte svakodnevno, ali i pobrinite se za to da u toku dana biljka bude i bez vode. Na svakih nekoliko nedelja pustite biljku da se u potpunosti osuši.

Temperatura

Biljka ne treba da bude izložena ni prevelikoj toploti, ni prevelikoj hladnoći. Sobna temperatura je odgovarajuća, ali vodite računa o strujanju vazduha. Jerihonska ruža je osetljiva na ekstremne promene temperature.

Jerihonska ruža

Svetlost

Odgovara joj indirektan izvor svetlosti. Iako je reč o pustinjskoj biljci, ne prija joj neprestana izloženost jakom svetlu.

Obrezivanje

Ovoj ruži, poznatoj i kao pustinjska ruža, nije neophodno obrezivanje. Ipak, možete da koristite makaze za uklanjanje neživih vrhova koji ostaju suvi nakon hidriranja biljke. Na taj način ruža će uvek izgledati sveže.

Koliko vremena je potrebno da se Jerihonska ruža otvori?

Ukoliko je postavite u mlaku vodu, ruža može da se otvori za četiri sata. Ipak, u zavisnosti od stanja biljke, nekad njeno otvaranje može da potraje i nekoliko dana.

Jerihonska ruža u cvećari Jelena

Posebnu i magičnu Jerifonsku ružu, koja u suvom stanju može da preživi i pet decenija, možete da pronađete u Zemunu, u cvećari Jelena.

Dobićete je suvu, a od naših profesionalnih cvećara i savete kako da je negujete i oživite. Preporučuje se držanje Jerihonske ruže u domu, kancelariji ili bilo kom drugom mestu gde provodite mnogo vremena. Unesite u svoj dom prosperitet i ljubav čarobnom biljkom. Posetite cvećaru Jelena ili naručite online putem našeg sajta.

Jerihonska ruža

Vršimo dostavu cveća na teritoriji cele Srbije. Posedujemo i veliki izbor cvetnih aranžmana i buketa, kao i saksijskog cveća koje može da oplemeni svaki prostor, upriliči svečani događaj ili obraduje vama dragu osobu.

Cvećara Jelena – mesto gde magija počinje.

Related Posts

One thought on “Jerihonska ruža – Simbol snage, sreće i mira

  1. Jadranka kaže:

    Koliko košta jeeihonaka ruža?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *