Cvećara Jelena

Zalivanje biljaka leti

zalivanje biljaka leti

Kada je vruće, suvo i sparno, jedini lek koji nam može pomoći je prijatno, hladno piće. Da li ste znali da i vaše biljke tako „misle“? Zato je zalivanje biljaka leti izuzetno važno, jer ćete na taj način sačuvati njihovu lepotu i zdrav izgled.

Da biste sprečili da vaše biljke uvenu tokom leta, potrebno im je mnogo vode. Ali koja je to količina, i koliko često treba da zalivate?

Cvećara Jelena vam u ovom blogu donosi zanimljive i korisne savete za zalivanje vaših biljaka, koje su bitni prečišćivači vazduha. Kakve god dileme da imate, uvek smo tu da vam pomognemo.

Zalivanje biljaka je neophodno za njihov rast

Kada dođe toplo vreme, naš životni prostor, ukrašen sobnim biljkama, poput Adama ili Zamije, postaje savršena oaza za odmor i opuštanje. Ali, koliko god leto bilo lepo, ekstremni uslovi, a naročito visoke temperature mogu uništiti vaše biljke.

Svim živim bićima je potrebna voda da bi se normalno odvijale hemijske reakcije u njihovim ćelijama, koje daju energiju za rast. Biljkama je takođe potrebna voda za prenos hranljivih materija i nema sumnje da će im, kada bude vruće, biti potrebno dodatno zalivanje, ali može biti teško potrefiti najbolje vreme za to.

zalivanje biljaka leti

Ako biljke oskudevaju vodom, fotosinteza se zaustavlja i zamenjuje fotospiranjem – proces koji oslobađa ugljen dioksid. Pustinjske biljke to zaobilaze disanjem noću i skladištenjem ugljen-dioksida za oslobađanje fotosinteze tokom dana. Ali u našim krajevima, malo je biljki prilagođeno tome.

Kako nedostatak vode postaje jači, biljke će uvenuti. U početku ovo je privremeno uvenuće i biljka se može brzo oporaviti kada je voda dostupna. Ali dalje sušenje će prouzrokovati trajno uvenuće delova, ili čak cele biljke.

Zalivanje biljaka leti – Korisni saveti

Postoji generalno slaganje oko toga da biljke ne treba zalivati dok su izložene suncu. Ovo nije efikasno, s obzirom da će voda ispariti pre nego što je koren upije.

Tokom vrelih letnjih dana, verovatno je najbolje zalivati biljke predveče. Ovo im daje dovoljno vremena da se osuše, ali takođe se omogućava da koren upije dovoljnu količinu vode tokom noći. Ukoliko želite da zalivate ujutru, onda počnite vrlo rano – pre nego što sunce obasja vaš životni prostor.

zalivanje biljaka leti

Kada je zalivanje biljaka leti u pitanju, ključno je osigurati da su svi slojevi zemlje u zoni korena vlažni. Takođe, ne zaboravite da nekim listovima ne prija voda, a previše zalivanja čini biljke manje tolerantnim na sušu. Zato ih temeljno zalijte, ali povremeno – i ne dozvolite da se zemlja potpuno osuši. Ukoliko preterate sa vodom, obavezno je odlijte da ne bi ugušila koren.

Na kraju krajeva, najvažnije je da zapamtite sledeće: kao i ljudi, i biljke uživaju u hladovini, negovanju i hidrataciji tokom vrelih letnjih dana.

Cvećara Jelena – Uvek tu za vas

Biljke unose pozitivnu energiju u vaš životni prostor i oplemenjuju ga svojom pojavom i mirisom. Zato je kućna bašta zdravlja, puna lekovitog bilja, nešto što doprinosi lepoti svakog doma, ali nalazi i praktičnu upotrebu. Začinsko bilje se koristi za pripremu brojnih jela i pića, i veoma ga je jednostavno uzgajati, čak i u stanovima.

Cveće unosi harmoniju u vaš dom, a tu smo da vam pomognemo sa savetima kada je u pitanju odabir cveća za nežniji pol. Zato je dostava cveća 2019. idealna prilika da poručite vašoj partnerki one čuvene reči „volim te“.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *