Cvećara Jelena

Nega cveća tokom odmora – da sav vaš trud ne bude uzalud

nega cveća tokom odmora, cvećara Jelena Zemun

Mesecima ste brižljivo negovali svoje sobno i balkonsko cveće, trudeći se da mu obezbedite idealne uslove kako bi napredovalo? Sa pažnjom ste ga presađivali, orezivali, prihranjivali? Svako ko se bavi uzgajanjem cveća svestan je toga da je nega ipak najkomplikovanija tokom godišnjeg odmora. Desetak dana provedenih na moru, planini ili nekom drugom mestu sigurno će prijati vama, ali to se nikako ne može reći za vaše biljke.

Višednevno odsustvo iz stana najčešće podrazumeva zamračenu prostoriju, ustajao vazduh i nedovoljno vode. Da vas po povratku s puta ne bi sačekao nemili prizor, potrebno je da na vreme osmislite plan održavanja cveća. Uvelo lišće, opale latice i propala biljka su poslednja stvar koju želite da vidite kada se vratite s puta.

nega cveća tokom odmora, cvećara JelenaNega cveća tokom odmora – odaberite jednu od tri mogućnosti

Najbolje i najlakše je da zamolite blisku osobu u koju imate poverenje da tokom vašeg odsustva poseti stan i zalije biljke. Veoma je važno da ostavite detaljno uputstvo za negu kako se ne bi desilo da orhideja i jerusalimska ruža dobiju isti tretman. Precizno naznačite naziv biljke, učestalost zalivanja, kao i optimalnu količinu vode. Za biljke koje traže dobro drenirano tlo, ostavite napomenu da se nakon zalivanja tanjirić sa viškom vode obavezno isprazni. Naznačite i sve dodatne specifičnosti, na primer to da kvašenje listova sanseverije može biti pogubno po tu egzotičnu lepoticu. Ne zaboravite – što više podataka o biljci ostavite, veća je šansa da će vas ona sačekati u dobrom stanju.

Ukoliko ključeve od svog stana ne želite da poverite drugima, razmislite o tome da svoje biljke privremeno preselite kod komšinice ili prijateljice. Ovo rešenje je praktično ako se one nalaze u vašem neposrednom okruženju i ako su saksije manje, a biljke nisu previše razgranate. Prebacivanje raskošne šeflere ili neke biljke sa plitkim korenom može se pretvoriti u pravu noćnu moru. Pored ostalog, velike su šanse da se tokom tog procesa biljka polomi. Imajte u vidu i to da mnoge biljke ne vole premeštanje i da im prelazak u novi prostor može škoditi. Problem može predstavljati i brojnost biljaka jer neki ljudi, uprkos dobroj volji, ne mogu smestiti u mali stan veliki broj saksija.

Treća mogućnost je da se sami pobrinete za zalivanje biljke tokom vašeg odsustva. Ovo ćete lako uraditi na sledeći način – u lavor sa odstajalom vodom umočite jedan kraj kanapa, a drugi kraj ubacite u zemlju u saksiji. Tokom vremena, cveće će putem kanapa vući potrebnu količinu vode, tako da ni nakon nedelju dana bez zalivanja neće uvenuti. Za veći broj biljaka biće vam potrebno više kanapa, kao i veća količina vode.

nega cveća tokom odmora, cvećara JelenaKako osigurati dovoljno svetlosti i svežeg vazduha?

Nega cveća tokom odmora podrazumeva mnogo više od pukog zalivanja. Važno je da svom cveću obezbedite i dovoljno svetlosti i svežeg vazduha. Roletne držite poluspuštene. Nemojte ih spuštati do kraja jer će u tom slučaju nedostatak sunčevih zraka biti fatalan. Najbolje je da saksije budu izložene suncu tokom jutra ili kasnog popodneva. Tako ćete preduprediti da jaki zraci ne sprže biljke. Da bi one lepo napredovale i u vašem odsustvu, bar jedan prozor treba da bude delimično otvoren. Najlakše je da prozor blizu biljke ostavite otvoren na kip. Kada je reč o biljkama koje držite na terasi, ne zaboravite da se pobrinete i za njih. Posebnu opasnost predstavljaju ekstremne temperature, pa cveće pre odlaska obavezno unesite u stan. Velike vrućine ne prijaju čak ni tropskim vrstama kao što je nolina.

Biljka koja će bez ikakvih problema podneti vaše odsustvo svakako je dehidrirana ruža. Nastala kao svojevrsni spoj ljubavi prema cveću i savremene tehnologije, ovakva ruža ne zahteva nikakvu negu osim povremenog uklanjanja prašine sa latica. Ukoliko već niste nabavili svoj primerak ovog očaravajućeg cveta, posetite nas. Cvećara Jelena nudi vam izuzetan izbor rezanog i saksijskog cveća, a tu su i buketi prikladni za sve prilike. Posebna pogodnost je to što cveće možete poručiti onlajn, a mi ćemo ga, u vaše ime, isporučiti na bilo koju adresu u Srbiji.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *