Cvećara Jelena

Kako izabrati i gde kupiti bidermajer?

Prodaja bidermajera, cvećara Jelena

Prodaja bidermajera iz godine u godinu raste, što je u skladu sa porastom svetske populacije. Što više ljudi, to više venčanja, a samim tim i svega onoga što ih prati. A da li ste se ikada zapitali kada je nastao običaj pravljenja, tj. kupovine bidermajera? Ta tradicija postoji veoma dugo, a po nekim pretpostavkama datira još iz vremena starih Rimljana.

Prvi svadbeni buketi nisu bili napravljeni od cveća, već od žitarica, začinskih i lekovitih biljaka. Iako nam to danas deluje pomalo čudno, postoji objašnjenje. U davna vremena verovalo se da se sile zla mogu oterati snažnim mirisima, pa je začinsko bilje imalo upravo tu ulogu. Mladenci bi uz bilje jakog mirisa bili zaštićeni od svega lošeg, pa bi mogli nesmetano da uživaju u svojoj ljubavi i sreći. Žitarice su imale drugu namenu. Kao simbol plodnosti, trebalo je da olakšaju dobijanje potomstva.

Nekadašnji bidermajeri shvatani su u znatno širem smislu nego danas. Pored klasičnog buketa koji je mlada nosila tokom ceremonije, pod bidermajerom se podrazumevao i venčić koji je imala u kosi, kao i bilje pričvršćeno za haljinu.

Prodaja bidermajera, cvećara JelenaKada su nastali prvi cvetni bidermajeri?

Iako nema preciznih podataka o tome, pretpostavlja se da su bidermajeri slični današnjim stvoreni u Viktorijanskoj eri. Tada su stare elemente zamenili novi – umesto žitarica i začina, u buketu su se našli nežni cvetovi. U početku, jedini koji se koristio u tu svrhu bila je ruža. Uz nju, mogla se naći tek poneka grančica mirođije. Zašto baš mirođija? Zato što se tada verovalo u njena afrodizijačka svojstva. Danas, nekoliko vekova kasnije, bidermajeri se prave od najraznovrsnijeg cveća. U magijsko dejstvo biljaka više se ne veruje, pa neveste biraju vrstu cveća na osnovu nekih drugih kriterijuma.

Bez obzira na to da li volite moderne, asimetrične krojeve ili tradicionalne modele haljina, sa njima treba da uskladite i svoj bidermajer. Bele orhideje, orijentalni ljiljani, egzotična alstromerija ili nešto četvrto? Granicu postavlja vaša mašta. Veličina, oblik, kombinacija boja i cvetnih vrsta su ono što sami određujete. Ukoliko preferirate tradicionalne cvetne aranžmane, ruža kao kraljica cveća je uvek dobar izbor. Pastelne nijanse su najčešći izbor romantičnih devojaka, dok one smelije rado biraju cvetove jarkih boja. Bordo, narandžasta ili žuta osvežiće vaš stajling i napraviti kontrast belini venčanice. Ljubičaste nijanse odišu elegancijom, pa odaberite takve cvetove ako želite da ostavite snažan utisak na svatove.

Bidermajer napravljen od cvetova roze, plave i bele boje upućuje na nevinost, čistoću i uspeh, pa ga odaberite ako želite neobičan svadbeni buket. Za neveste koje teže minimalizmu, u ponudi su i mini buketi koji se sastoje od samo nekoliko cvetova. Ljubiteljke ležernog stila uz svoje boho venčanice najčešće biraju bukete od poljskog cveća.

Prodaja bidermajera, cvećara JelenaProdaja bidermajera – najveći izbor svadbenih buketa

U nekim zemljama bidermajer bira i kupuje mladoženja, a na dan venčanja poklanja ga svojoj budućoj supruzi. Na našem podneblju ustalio se običaj da umesto mladoženje svadbeni buketić kupuje mladina kuma, mada ni to nije opšteprihvaćeno pravilo. U oba slučaja, tradicija nalaže da nakon zvanične ceremonije u crkvi ili opštini, mlada baci bidermajer nekoj od neudatih gošći na venčanju. Srećnica koja ga uhvati će se, po narodnom verovanju, ubrzo i sama udati. Da bi mlada kasnije, tokom fotografisanja sa gostima, izgledala besprekorno, najčešće se odlučuje za još jedan bidermajer. Njega drži u rukama nakon što onaj prvi baci nekoj od neudatih devojaka. Drugi bidermajer može biti identičan onom prvom, a može biti i nešto manji i skromniji.

Svim mladama koje žele jedinstven buket prilagođen njihovom senzibilitetu i željama, Cvećara Jelena nudi upravo to. Prodaja bidermajera, svadbenih venaca i cvetne dekoracije za stolove u restoranu je samo delić onoga što nudimo. Kod nas ćete pronaći i veliki izbor rezanog i saksijskog cveća, a ljubazno osoblje pomoći će vam da pronađete cvetni aranžman kakav želite. Nalazimo se u Zemunu, a proizvode isporučujemo na bilo koju adresu u Srbiji.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *