Cvećara Jelena

Feng šui cveće – kako rasporediti biljke prema Feng šuiju

feng šui cveće

Feng šui cveće donosi harmoniju u vaš domu i priziva bogatstvo, ljubav i sreću.

Šta je Feng šui?

Feng šui je drevna kineska veština uređenja prostora i življenja u skladu sa našim okruženjem. Feng znači vetar, a šui voda, pa se ovaj termin u stvari odnosi na pronalaženje idealnog mesta za stanovanje, zaklonjenog od jakih vetrova i uz reku, koja donosi sreću, obilje i bogatstvo.

Po drevnoj kineskoj filozofiji od toga kako uređujemo životni prostor zavisi da li ćemo biti zdravi, koliko ćemo da imamo uspeha u karijeri, ljubavi, braku, porodičnim odnosima… 

Zbog toga bi trebalo da izbegnemo da nas okružuju predmeti koji imaju manjak životne energije.

Postoji nekoliko vrsta energije, a jedna od najvažnijih jeste pozitivna životna sila Chi. To je zdrava, prosperitetna i srećna energija koju po verovanju reflektuje cveće, pa je njegovo prisustvo u domu više nego poželjno.

Feng šui cveće kao izvor pozitivne energije

Feng šui cveće nije samo ukras u vašem domu, već i značajan prečišćivač vazduha, pa kao takvo ima veliki uticaj na mentalno zdravlje ljudi. Takođe, uspostavlja ravnotežu između različitih energija i otklanja negativne uticaje u prostoru.

Da bismo osetili uticaj, feng šui cveće mora biti uvek zdravo. Time simbolizuje lepotu, rast i sklad. Ako u prostoriji postoje biljke koje venu ili su bolesne, potrebno ih je odmah ukloniti i zameniti novim. I veštačko cveće emituje negativnu energiju, te ga ne treba držati u kući.

feng šui cveće

Ukoliko vam saksijsko cveće predstavlja veliku obavezu, isti učinak imaće ono u vazi.

Držite je, obavezno, na sredini prostorije, najbolje na sredini stola. Na taj način ćete obezbediti najbolji protok energije a ujedno će feng šui cveće upiti mirise i toksine.

Uvele delove nikako nemojte seći, već ih lomite, jer dodir metala prilikom skraćivanja deluje negativno na biljku.

Jedini izuzetak je lavanda, koja se može držati i sušena. Lavanda simboliše mir i opuštenost i stvara harmoniju među ukućanima.

Feng šui cveće simbolizuje rast i razvoj

Feng šui preporučuje biljke sa srcolikim, zaobljenim i mesnatim listovima, jer se životna energija kreće u ciklusima, krugovima pa će takve biljke najbolje delovati na vas svojom energijom.

U idealne biljke za vaš prostor  spadaju agloneme, fikusi, krotoni, eševerije, difenbahije, primule, ljubičice, orhideje, spatifilum, begonija, gardenija, kućna sreća, pahira i drvo novca.

Biljke koje imaju trnje, iglice ili oštro lišće u obliku sablje smatra se izrazito negativnim. Njih treba  postaviti ispred kuće da štite od neprijatelja, ali što dalje od ulaznih vrata. Ukoliko nemate dvorište, možete ih staviti na terasu.

Gde je najbolje držati feng šui cveće?

U kineskoj filozofiji nije bitan samo izbor već i gde ćete čuvati feng šui cveće.

Spavaća soba je mesto u kome treba da vlada što mirnija atmosfera, a kako biljke šire aktivnu energiju nisu preporučljive u ovoj prostoriji.

Bračni parovi i oni koji čekaju bebu treba da u svoju spavaću sobu unesu isključivo voće i voćne motive, koji simbolišu plodnost.

Takođe, u kupatilo ne treba držati ništa drugo osim bambusa. On se smatra za najbolje feng šui cveće, zato što u sebi sadrži svih pet elemenata – drvo, zemlju, vodu, vatru i metal, i donosi mir, zdravlje, ljubav i sreću u dom.

Saksijsko cveće za vaš dom najbolje je da držite u istočnom, južnom i jugoistočnom delu doma. Najbitinije prostorije jesu trpezarija jer ćete time privući novac, u radnoj sobi donosi koncentraciju i motivaciju, dok u dnevnoj poboljšava ukupnu sreću cele porodice.

Samo zapamtite da velike biljke nisu pogodne na jugozapadu, severoistoku i severozapadu kuće, čak iako se tu nalazi dnevna soba.

Cvećara Jelena nudi veliki izbor rezanog i saksijskog cveća. Pored toga, uvek imamo ideje i savete kojima bi ste mogli da oplemenite svoj dom i u njega unesete pozitivnu energiju i blagostanje.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *