Cvećara Jelena

Sobne biljke koje unose harmoniju u vaš dom

sobne biljke

Sobne biljke su ukras svakog doma. Bez obzira da li su smeštene u spavaćoj sobi, dnevnom boravku, kuhinji ili, čak, u kupatilu, one čine svaki prostor lepšim i harmoničnim.

Sobne biljke su multifunkcionalne

sobne biljke

Osim što lepim izgledom i prijatnim mirisima upotpunjuju vaš dom, sobne biljke pozitivno utiču na ljude. Između ostalog, upijaju negativna zračenja raznih elektronskih aparata iz naše neposredne okoline, štite nas od buke, suzbijaju neugodne mirise i deluju kao aromaterapija na naše disajne organe.

Procesom fotosinteze oplemenjuju vazduh u prostoriji, te pravilnim izborom biljaka koje filtriraju nečistoće, vaš dom će biti mnogo prijatnije mesto za boravak.

Takođe, naučnici su utvrdili da sobne biljke poboljšavaju zdravlje ukućana, a naročito su delotvorne u borbi protiv stresa. Zato možemo reći da nas sobne biljke čine srećnim!

Sobne biljke – ukras za svaku prostoriju

Svaki prostor u stanu vrlo lako možete ukrasiti sobnim biljkama. Prilikom pozicioniranja treba voditi računa o tome da imaju odgovarajuće svetlo, temperaturu, vazduh i vlagu.

Fikus je jedna od biljaka koja će na najbolji način oplemeniti vaš prostor.

Kako centralno mesto u svakom stanu zauzima dnevni boravak, u njemu treba da dominiraju sobne biljke, jer je, uglavnom, to prostorija sa najviše svetlosti, koja je neophodna za njihov uspešan rast i razvoj.

Zavisno od veličine prostorije izaberite i vrstu. Pored uvek aktuelnog fikusa koji je za mnoge najčešći izbor, za velike, prostrane sobe savršene su i palme. Ne samo da ćete sa njima stvoriti pravu zelenu oazu, već će vam ova tropska biljka doneti dodatnu energiju. Takođe, tu se može naći i šeflera koja nije zahtevna za održavanje, a predstavlja značajni prečišćivač vazduha od štetnih materija ili filadendron koji se dobro razvija i pod veštačkim svetlom.

Anthurium će svojim prelepim crvenim cvetovima neobičnog oblika biti osveženje u vašem domu.

Ukoliko boravite u malom dnevnom boravku uvek možete iskoristiti delić prostora i stvoriti veoma prijatan i ugodan kutak. U posudama savremenog dizajna izaberite sitnije saksijske komade i napravite od njih pravi cvetni mozaik. Za to vam mogu poslužiti različite ljubičice koje svojim veselim bojama “oživljavaju“ svaki prostor.

Ako se prdržavate Feng šui filozofije prilikom uređenja svog životnog prostora, onda su pravi izbor za vas pahira za koju se veruje da donosi novac i kućna sreća koja podstiče protok pozitivne energije i na taj način unosi sreću i veselje u dom.

Sobne biljke i u kupatilu

sobne biljke

Da biste uneli svežinu u zatvoreni prostor kupatila oplemenite ga biljkama. Čak i kada ne postoji izvor prirodne svetlosti, pojedine sobne biljke uspevaju u takvim uslovima. Najbolje uspevaju biljke otporne na vlagu kao što su bršljan, aloja ili paprat.

Takođe, i bambus je idealan za gajenje u kupatilu. Potrebno mu je mnogo vlage i u takvim uslovima veoma brzo napreduje i raste, uz vrlo malo nege. Prema verovanju on donosi mir, zdravlje, ljubav i sreću u dom, a aranžman, odnosno broj stabljika ukazuje na bogatstvo koje privlači.

Prijatni miris lavande za miran san

Idealne biljke za vaš prostor su one koje unose harmoniju.

Spavaća soba asocira na mir i opuštanje, pa je upravo lavanda pogodna za nju. Ne samo da pruža zaštitu od komaraca i moljaca, već njen miris utiče na prijatan san u toku noći.

sobne biljke

Za kuhinju se preporučuje aloe vera, biljka sa izuzetnim blagotvornim dejstvom ili hlorofitum, poznata kao biljka pauk koja je veliki prirodni pročišćivač vazduha, te će vam pomoći u uklanjanju raznih mirisa i isparenja.

Takođe, kuhinju možete obogatiti i ruzmarinom, bosiljakom, peršunom ili nekim drugim začinskim bilje koje pored mirisa i izgleda možete koristiti kao začin.

U cvećari Jelena možete pronaći biljke za vaš dom. Pozovite nas, dođite do nas ili pogledajte ponudu na našem sajtu www.cvecarajelena.com i mi ćemo vam pomoći da odaberete baš onu koja najviše odgovara vašem prostoru.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *