Cvećara Jelena

Jeriho ruža

Jeriho ruža

Jeriho ruža je posebna biljka koja potiče iz pustinja Jordana i Izraela, pa odatle i naziv pustinjska ruža.

Poput grada Jerihona, koji važi za najstariji pustinjski grad, Jerihonska ruža ima dugu istoriju opstanka. Zbog preživljavanja u ekstremnim klimatskim uslovima mnogi je nazivaju svetom ružom, odnosno simbolom vekovnog života i snage kojom priroda može da nagradi. Poznata je i kao “biljka koja se ponovno rađa”, što asocira na ponovno rađanje posle smrti.

Ružu iz Jerihona Egipćani zovu “Marijina ruka“, a Alžirci “Ruka Fatime”, Muhademove kćerke.

Jeriho ruža se pominje još u Svetom pismu

Prema predanju, ubrzo nakon Isusovog rođenja, zloglasni kralj Herod izdao je naredbu da se ubiju sva muška deca mlađa od dve godine. Da bi spasili život svom sinu Josip i Marija su napustili Vitlejem.

Pravi put preko pustinje pokazale su im upravo Jerihonske ruže koje su rasle s obe strane prolaza. Žedna Marija napila se vode iz ove ruže, pa joj je u znak zahvalnosti “izmolila” večni život.

Jeriho ruža može da preživi bez vode više decenija

Jeriho ruža je biljka ne samo specifične lepote, već i karakteristika. Naime, ona ima sposobnost da preživi i do 50 godina bez vode. Tada cvetovi i listovi uvenu i opadnu, a grane se potpuno osuše, uviju ka unutra, formirajući okruglu loptu. Nakon zalivanja ozeleni i ponovo “oživi”, te postaje najlepše saksijsko cveće.

Upravo zbog ove osobine Jerihonska ruža je laka za održavanje. Da bi se “probudila”, potrebno je biljku držati 2-3 dana u mlakoj vodi. Otvaranje traje najmanje 2 sata, a maksimalno 3 dana i postepeno dobija smaragdno zelenu boju. Četvrtog dana treba da prestanete da dodajete vodu kako bi ruža počela da se zatvara.

Proces oživljavanja možete ponoviti već 3 nedelje nakon što se potpuno osuši.

Jerihonska ruža čini vazduh u prostoriji čistijim

Botaničari ističu da Jeriho ruža spada u idealne biljke za vaš prostor, jer sušena tera insekte. U svežem obliku osvežava vazduh, naročito u dnevnom boravku gde mnogi ljudi puše.

Jeriho ruža

Pojedini stručnjaci tvrde da ova ruža može da pomogne ljudima koji pate od nesanice tako što će je staviti ispod svog kreveta.

Jeriho ruža ima neverovatnu simboliku

Baš kao i feng šui cveće Jerihonska ruža ima izuzetnu simboliku, jer donosi ljubav, sreću, bogatstvo, dugovečnost i uspešnu budućnost. Zbog toga, ona se poklanja mladencima na dan svadbe kao svadbeni dar, nakon rođenja deteta, na krštenju, povodom prve pričesti. Može biti lep poklon za rođendane ili značajne verske praznike – Božić i Uskrs.

Jerihonska ruža simbol sreće ljubavi i večnosti se vezuje i za sam porođaj. Prema verovanju, kada krenu trudovi budućoj majci, ruža se stavi u vodu i kada ozeleni doćiće i beba na svet. Zato, nije redak slučaj da se ova biljka prenosi u porodici sa kolena na kolena.

Da bi donela novac ili poslovni uspeh potrebno je Jeriho ružu čuvati u dnevnoj sobi ili kancelariji. Za sreću u ljubavi najbolje da stoji u spavaćoj sobi, dok za dug i zdrav život u kuhinji ili trpezariji. Takođe, smatra se da na izabranom mestu mora da stoji najmanje 25 dana u protivnom se želje neće ispuniti.

Ukoliko želite da svoj dom obogatite ovom magičnom biljkom, posetite cvećaru Jelena, gde ćete, ujedno, dobiti i savete za gajenja.

 

 

6 thoughts on “Jeriho ruža

 1. Zorica Jevdjovic kaže:

  Postovana,
  da li jerihonska ruza moze da uspeva samo kao saksijsko cvece ili moye da prezivi i kao bastenska biljka? Koliko rste u visinu?
  Hvala unapred na odgovoru.

 2. Sladjana kaže:

  koliko kosta jeriho ruza

 3. Tijana kaže:

  Da li je Jerihonska ruza isto sto i saliganela?

 4. Gost kaže:

  Ovog događaja koji pominjete nema opisanog u Svetom Pismu!

 5. Ibolja Njilas kaže:

  Kako može da se nabavi i cena

 6. Dalibor kaže:

  Kolika je cena ruze

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *