Cvećara Jelena

Najlepše saksijsko cveće za proleće

Najlepše saksijsko cveće

Najlepše saksijsko cveće ne samo da će osvežiti vaš dom, već će doneti dašak proleća svojim prelepim bojama.

U proleće se čak i saksijsko cveće budi iz zimske uspavanosti.

Proleće je omiljeno godišnje doba mnogih ljudi. Nakon duge zime, prosto ne možemo da dočekamo da izađemo na prve tople zrake sunca i upijemo čarobne cvetne mirise.

Najlepše saksijsko cveće

Upravo sa dolaskom lepog vremena svi požele cvetan i miristan kutak u svojoj bašti ili na balkonu stana, dok oni koji nisu u toj mogućnosti mogu životni prostor da obogate ne samo buketima cveća već i lepim sobnim vrstama.

Baš kao što se sve budi u proleće, tako i saksijsko cveće napušta zimsku obamrlost. Da bi ponovo ”oživelo“ i pokazalo svoj puni sjaj u ovim danima potrebna mu je posebna pažnja, pre svega u pogledu čišćenja, presađivanja, dodatnog zalivanja, kao i premeštanja na senovitije prozore.

Ukoliko se odlučite za nove vrste, znajte da bez obzira gde živite, mogućnosti su velike, pa je teško napraviti uži izbor.

Cvećara Jelena vam može u tome pomoći svojim predlozima za savršeno saksijsko cveće za vaš dom.

Ljubičice su obavezno saksijsko cveće u svakom domu

Najlepše saksijsko cveće

U svetu postoji 487 vrsta ljubičica, te ne čudi da one spadaju u najrasprostranjenije saksijsko cveće. Gotovo da nema doma koji ne krase njihovi ljubičasti, roze, žuti ili neke druge boje cvetovi.

Prema legendi ljubičica toliko osvaja svojim mirisom i lepotom da je i ružni Hefest pridobio naklonost Afrodite pomoću njih.

Takođe, Zevs je napunio livadu ljubičicama, kako bi utešio svoju ljubavnicu Io.

Prve ljubičice, su prema predanju, nastale iz krvi Atisa, kog je ubila moćna boginja Kibela.

Ovo pretežno višegodišnje cveće je pravi glasnik proleća i jedna od najmirisnijih biljki. Svoje cvetove glatke poput svile otvara već u martu, a period cvetanja može trajati i do 10 meseci.

Ljubičice mogu da opstanu na najnižoj temperaturi od 15 stepeni Celzijusovih, ali se ne smeju izlagati hladnoj promaji niti naglim promenama temperature.

Idealni uslovi za njih su svetlo mesto zaštićeno od direktnog sunca i minimum osam sati osvetljenja.

Ovo saksijsko cveće ”traži“ umereno vlažnu zemlju, te ih treba redovno zalivati vodom i to iz podmetača.

Kada ljubičica procveta smanjite zalivanje da bi se biljka odmorila, ali ne smete dozvoliti da se zemlja potpuno osuši. Prehrana se vrši jednom mesečno humusnim organskim đubrivom, a razmnožavanje semenom, deljenjem korena ili lisnom reznicom.

Petunije su najlepše saksijsko cveće za balkone

Najlepše saksijsko cveće

Petunije su glavne zvezde balkona jer cvetaju do oktobra, te ćete i u jesen imati ukrašen ovaj deo stana. Spadaju u sezonske biljke koje se odlikuju zvonolikim, levkastim, punim ili kovrdžavim cvetovima raznih boja.

Petunije uspevaju u svetlim i toplim delovima stana ili terase, te ih nikako ne smete staviti na sever, jer bi došlo do gubitka cvetova i propadanja.

Zalivanje se obavlja redovno ujutru i kasno uveče tokom najvećih vrućina i to iz podmetača ili kod korena, a prehrana se vrši tečnim đubrivom za jednogodišnje vrste jednom nedeljno.

Uvele cvetove treba redovno čistiti, kako bi podstakli stvaranje novih pupoljaka, a ne stvaranje semena. Razmnožavanje je veoma jednostavno semenom ili reznicama.

Kućna sreća je pravi izbor za proleće prema feng šuiju

Prema drevnoj istočnjačkoj filozofiji kućna sreća podstiče protok pozitivne energije i na taj način donosi sreću u dom.

Najlepše saksijsko cveće

Ovo saksijsko feng šui cveće iz porodica kopriva izgledom podseća na mahovinu i ima male, okrugle listove na mesnatim stabljikama. Brzo se širi formirajući lepe lisnate slapove koji padaju preko ivice saksije, a ako želite možete da je oblikujete i u gust žbun.

Kućna sreća nije zahtevna biljka – dovoljno je redovno, ali ne preobilno zalivanje da koren ne bi počeo da truli i svetlo mesto bez direktnog izlaganja jakim sunčevim zracima.

Nije potrebno presađivanje, a razmnožavanje se vrši preko orezanih vrhova, koje treba zabosti u mešavinu peska i treseta, i uz redovno zalivanje, brzo će se ”primiti“.

Cvećara Jelena će vam pomoći da odaberete najlepše saksijsko cveće za vaš dom, terasu ili baštu.

Dođite do nas ili pogledajte ponudu na našem sajtu www.cvecarajelena.com

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *