Cvećara Jelena

Kaktusi za vaš dom – Savršeni ukras u svakom prostoru

Kaktusi za vaš dom

Kaktusi za vaš dom su poslednjih godina veoma popularni među ljubiteljima cveća.

Kaktusi predstavljaju višegodišnje biljke iz familije Cactaceae. Ime potiče od starogrčke reči κάκτος, кактос što znači izdržljivost. Baš kao što im i naziv kaže, ovo su biljke koje mogu da opstanu u izuzetno sušnom okruženju. Čak su pojedine vrste pronađene u pustinji Atakama, jednom od najsušnijh mesta na planeti. Zbog toga spadaju u sukulente, tj. poseduju mesnate delove za čuvanje vode. Naime, bodlje predstavljaju modifikovane listove koji ne samo da sprečavaju gubitak vode već štite biljku od napada. Zbog nepostojanja lišća, uvećana stabla vrše fotosintezu.

Kaktusi za vaš dom

Cvećara Jelena vam otriva koji su najpoznatiji kaktusi za vaš dom.

Kaktusi za vaš dom imaju široku namenu tokom vekova

Baš kao i mnoge druge biljke, tako su i kaktusi imali značajnu ulogu u preživljavanju starih naroda. S obzirom da rastu na sušnim predelima, gde druge vrste ne mogu da opstanu, bili su široko rasprostranjeni u ishrani. U pećinama Tehuacan doline nađeni su ostaci stabala, plodova i semena kaktusa stari 10.000 godina.

Pored hrane, kaktusi su korišćeni kao građevinski materijal za pravljenjenje krovova i ograde. Dok su od bodlji pravljene udice za pecanje ribe. Najveći značaj imali su u medicinske svrhe – protiv stomačnih problema, čira na želucu, reumatizma, dizenterije, dijabetesa, gojaznosti i srčanih obolenja.

Takođe, kuktusi su korišćeni u religijskim ceremonijama, a čak su indijska plemena prema njima određivala svoj kalendar.

Kaktusi za vaš dom su savršeni dekorativni detalj

Kaktusi za vaš dom pružaju brojne mogućnosti dekorisanja.

Novi trend u enterijeru nalaže minimalizam prostora te su kaktusi i sukulenti u vašem domu savršena opcija. Iako cvetaju samo jednom godišnje, daju lepe geometrijske oblike i prenose delić pejzaža koji se vrlo lako uklapa u svaki prostor.

Osim što spadaju u najlepše saksijsko cveće, kaktusi su idealni za pravljenje kokedama. Ovi prelepi viseći vrtovi privlače pažnju kako u sobi tako i na teresi.

Dodatni plus: savršeni su dodatak na vašim fotografijama. Zvuči nebitno, ali danas živimo u eri Instagrama i Pinteresta, pa su lepo aranžirane fotografije pravi imperativ!

Kaktusi za vaš dom imaju i blagotvorni efekat. Upijaju elektromagnetno zračenje, te stručnjaci preporučuju da ih držimo pored kompjutera. Na taj način, i vaš radni prostor će dobiti prelepi ukras.

Najpopularniji kaktusi za vaš dom

Aloe vera i čuvarkuća, zbog lekovitih svojstava, su najrasprostranjeniji. Osim njih postoje i drugi savršeni kaktusi za vaš dom.

Echeveria kaktus spada u sitnije vrste. Mesnati delovi su spojeni tako da formiraju prelepu spiralnu rozetu. Dolazi u mnogo različitih boja – od jednostavnih belih i zelenkastih preko modro sivih, pa do privlačnih šarenih. Nije zahtevna za održavanja, a u njenim cvetovima ćete uživati od marta do maja.

Zbog zanimljive boje i strukture možete od nje napraviti atraktivni terarijum. Ili, pak, ako želite retro stil dovoljno je da je posadite u starom loncu.

Bradavičasti kaktus, takođe, je malog rasta – visine od 1 do 40 cm, a širine od 1 do 20 cm. Ovo je, ujedno, i najšira grupa sa 185 vrsta. Cvetovi su najčešće u obliku venčića i uglavnom se formiraju oko vegetativnog vrha. A možete izabrati kaktus sa belim, ružičastim, žutim, crvenim ili ljubičasti cvetićima.

Po mnogima najlepši među njima jeste Krasula Piramidalis koji je poznat kao kaktus Budin hram. Nastao je pre pola veka i spada u feng šui cveće koje donosi novac. Svojim nesvakidašnjim oblikom i rozetama geometrijskog oblika veoma je privlačan ukras u domu.

Zbog oblika kaktus Grusoni je poznat i po nazivima zlatno bure, zlatna lopta, svekrvin jastuk, svekrvina stolica. Popularan je zbog svojih zlatnožutih bodlji, koje izgledaju atraktivno i nakon nekoliko godina. A i veoma je lak za održavanje jer može da izdrži dobro razlike u temperaturi.

Cvećara Jelena u svojoj bogatoj ponudi ima različite vrste kaktusa za vaš dom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *