Cvećara Jelena

Nega biljaka tokom godišnjeg odmora

Nega biljaka tokom godišnjeg odmora zahteva posebnu pažnju.

Leto je konačno stiglo, a sa njim i dugoočekivani godišnji odmor. Sigurno ste odavno isplanirali gde ćete putovati i polako počinjete sa pakovanjem stvari. Međutim, organizovanje letovanja ne obuhvata samo izbor željene destinacije. Potrebno je napraviti plan oko održavanja stana, a najbitniji detalj u njemu jeste nega biljaka tokom godišnjeg odmora.

Nega biljaka tokom godišnjeg odmora

Ljubitelji botanike znaju da je teško naći pravi način da vaše najlepše saksijsko cveće ostane takvo i nakon povratka kući. Mnogi od nas se često suočavaju sa velikim razočarenjem kada ugledaju uvele listove koje su sa puno pažnje i ljubavi gajili mesecima.

Da vam nega biljaka tokom godišnjeg odmora ne bi zadavala glavobolju cvećara Jelena vam nudi praktične savete.

Zamolite prijatelje ili komšije da obilaze i zalivaju vaše biljke

Najbolje rešenje jeste da brigu o saksijkom cveću prepustite komšinici. Možete, čak, i deo biljaka kojima je potrebno svakodnevno zalivanje prebaciti u susedov stan. Na taj način bićete potpuno sigurni da će vaše cveće dobiti redovnu negu.

Ukoliko ste, pak, izabrali feng šui cveće, te ne želite da njegovim premeštanjem narušavate energiju u domu, onda zamolite prijatelja da periodično svraća u stan kako bi proverio da li je sve u redu. Za malu pomoć, ostavite detaljna uputsva o potrebama za svako saksijsko cveće za vaš dom.

Međutim, ako nemate mogućnosti nikome da poverite ovu odgovornost, ne očajavajte. Jer se nega biljaka tokom godišnjeg odmora može organizovati i na druge, alternativne, načine.

Nega biljaka tokom godišnjeg odmora pomoću sistema za zalivanje

U velikim centrima za baštovanstvo možete pronaći posebne sisteme za automatsko zalivanje koji rade po principu kap po kap. Takođe, možete prilikom sadnje u zemlju dodati specijalne praškaste preparate koji se prilikom prvog zalivanja pretvaraju u želatin. Ovakva struktura im omogućava da imaju veliku moć upijanja vode čime je smanjena potreba za čestim zalivanjem.

Sisteme za zalivanje možete i sami napraviti od predmeta koje imate u kući. Tako na primer, manje biljke stavite u kadu,a zatim obmotajte krpama ili starim čaršavima koji su dobro natopljeni vodom. Imajte u vidu da ovaj sistem ne može da funkcioniše duže od nedelju dana i održiv je samo u kupatilu koje ima prirodni izvor svetlosti.

Veće biljke, kao što su dracena, fikus i druge, možete navodnjavati preko plastične flaše. Naime, pomoću zavrtnja i čekića izbušite male rupe na čepovima, zatim flaše napunite vodom i zabodite što dublje možete čepom na dole u zemlju. Kroz rupice na čepovima voda će isticati kap po kap tako da će biljke dobijati potrebnu negu bez opasnosti od preterane vlage.

Nega biljaka tokom godišnjeg odmora – pregrupisavanje

Nega biljaka tokom godišnjeg odmora ne odnosi se samo na cveće u sobama, već i ono koje se nalazi na balkonu. Njega treba uneti unutra kako biste ga zaštitili od visokih temperatura.

Cveće sa terase grupišite prema potrebama za svetlošću. Stručnjaci savetuju da saksije poređate na trpezarijski sto i da primenite neki od navedenih principa za zalivanje.

Veoma je važno da pre polaska na letovanje, sve biljke očistite kako biste izbegli rizik od pojave infekcije na njima i obavezno ih, neposredno pre puta, obilno zalijte!

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *