Cvećara Jelena

Pahira – biljka koja donosi novac

pahira

Pahira, odnosno Pachira aquatica je tropsko biljno drvo iz porodice Malvaceae koje vodi poreklo iz močvarnih predela Centralne i Južne Amerike. Poznato je pod mnogim imenima kao što su Malabar kesten, francuski kikiriki, gvajanski kesten, drvo zaliha, monguba, a najpoznatije je drvo novca.

Pahira i njene karakteristike

pahira

Pahira – Pachira je izuzetno lepog, neobičnog stabla sa granama isprepletenim u pletenicu. Može da naraste od 60 centimetara kod bonsaija do 2 metra, dok u prirodnom okruženju dostiže visinu i do 18 metara. Ima sjajne zelene palmate listove podeljene na pet delova, koji dolaze na dugoj lisnoj peteljci.

Kao što je sama biljka zanimljiva, tako je i cvet prelep – kremasto bele boje skupljen u veliku metličastu cvast sa uskim laticama koje se otvaraju poput kore od banane, dok plod podseća na kokosov orah i ima ukus kikirikija.

Na žalost, pahira retko cveta u zatvorenim, kućnim uslovima.

Pahira – legenda o nastanku

Prema predanju jedan stari siromašni farmer koji je celog života naporno radio na livadi je našao neobičnu biljku. Pomislivši da je Bog konačno čuo njegove molitve i dao mu priliku da se obogati, odneo je biljku kući.

Pošto je utvrdio da je otporna i da ne zahteva puno nege, počeo je da je gaji. Veoma brzo potražnja za ovom biljkom je porasla, farmer se obogatio, a njoj dao ime drvo novca.

Ime Pahira prvi je upotrebio Jean Baptiste Christophore Fusée Aublet 1775. godine. Nezavisno od ovog francuskog botaničara i farmaceuta, 1782. godine Carl Linnaeus mlađi pahiru je nazvao Carolinea po princezi Caroline of Baden.

Pahira i feng šui

pahira

Feng šui je drevna kineska veština uređenja prostora prema kojoj postoji nekoliko vrsta energije. Pozitivna životnu Chi reflektuje cveće, pa je njegovo prisustvo u domu više nego poželjno.

Prema feng šuiju, pahira pozitivno utiče na posao i donosi novac, kao i zdravlje i sreću.

Ako se u isprepleteno stablo stavi kovanica donosiće novac, a ako se na nju vežu crvene i zlatne trakice donosiće sreću u dom. Kako ima karakteristične listove podeljene na 5 delova, po ovom učenju, oni simbolišu 5 feng šui elemenata: metal, drvo, vodu, vatru i zemlju, te ona ima sposobnost da zameni i aktivira slabije elemente ili elemente koji nedostaju u prostoru doma.

Kao takva, idealno je saksijsko cveće za vaš dom.

Održavanje i nega pahire

Pahira je saksijsko cveće, veoma je izdržljiva i dobro se prilagođava različitim uslovima.

Potrebno joj je puno sunčeve svetlosti, mada je veoma važno da se u letnjim mesecima postepeno prilagođava direktnim sunčevim zracima, jer su listovi podložni opekotinama.

pahira

Iako uspeva na vlažnim područjima, preterano zalivanje može da dovede do propadanja biljke, naročito u zbijenoj zemlji. Zimi, kada je temperatura niža od 18 stepeni zalivanje treba da bude minimalno.

Prehranjivanje se vrši na dve nedelje tokom vegetacije, a zimi jednom mesečno, dok presađivanje svake godine u proleće. Krajem zime, ako je biljka suviše velika, slobodno je možete skratiti.

Ovo feng sui cveće neverovatne lepote uneće u vašu kuću prosperitet, blagostanje i novac.

Bez obzira da li verujete u feng šui ili ne, pahira će svojom lepotom ukrasiti vaš dom, a veliki izbor i savete kako da je gajite pružiće vam cvećara Jelena.

Očekujemo vas!

 

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *