Cvećara Jelena

Sanseverija – idealan izbor za kancelariju i kuću

Sanseverija u boji

Sanseverija je biljka koja, kada je gajenje u pitanju, ne zahteva preveliki napor. Ova lepotica prepoznatljivog izgleda u narodu je poznata i kao indijansko pero i svekrvin jezik. Dugački, oštri listovi dolaze u različitim varijacijama boja, od tamnozelene do onih oivičenih žutom ili sa diskretnim šarama.

Indijansko pero potiče iz stepskih i tropskih predela Madagaskara, Azije i Afrike, a od XVIII veka u njenom egzotičnom izgledu uživaju i Evropljani. Svoj današnji naziv dobila je u čast italijanskog naučnika i alhemičara, nakon njegove smrti. Raimondo di Sangro, princ od San Severa, imao je tu čast da biljka ponese ime oblasti kojom je upravljao.

Sanseverija se danas uzgaja širom sveta. U Kini je običaj da se drži u posebno dekorisanim posudama čiji su najčešći motivi zmajevi i feniksi. U Koreji se indijansko pero u saksiji obično poklanja tokom ceremonije otvaranja preduzeća ili drugih zvaničnih događaja. Na Barbadosu ga nazivaju biljkom novca, a postoji verovanje da će osoba koja ga poseduje biti imućna. Slična verovanja vezuju se i za šefleru, tzv. kišobran drvo. U nekim afričkim oblastima, zbog antiseptičnih svojstava soka koji sadrže, listovi sanseverije ranije su se koristili umesto zavoja.

sanseverija gajenje, Cvećara Jelena Sanseverija – gajenje bez muke

S obzirom na to da raste u sušnim oblastima, sansaverija se izgledom prilagodila okolnostima u kojima živi. Listovi su čvrsti i mesnati kako bi u sebi sačuvali zalihe vode, a njihov cilindričan oblik smanjuje površinu sa koje ona isparava. Koren je mali i plitak.

Kada je gajenje u pitanju, sanseverija je veoma zahvalna i pogodna čak i za one koji nemaju botaničarskog iskustva. Ne zahteva nikakve posebne uslove, a svojim izgledom ulepšava svaki prostor u kome se nađe.

Gde je držati?

Indijansko pero će podjednako dobro napredovati i na osunčanom i na senovitom mestu. Pa ipak, imajte u vidu da će, ako je držite u senci, izostati žute ivice i šare karakteristične za pojedine vrste. Pobrinite se da biljka ne bude izložena direktnim sunčevim zracima jer joj to neće prijati.

U zimskim danima, može stajati pored radijatora jer joj suv vazduh ne smeta. Nikako je nemojte izlagati hladnoći, ne podnosi temperature niže od 10 stepeni Celzijusa.

Zalivanje i čišćenje listova

Kao i kada je u pitanju zalivanje noline i drugih tropskih biljaka, postoje dva osnovna pravila kojih se treba pridržavati. Sanseverija traži malo vode i dovoljno je da je tokom leta zalijete jednom u 7-10 dana. Zimi, kada je sunca znatno manje, to učinite tek jednom mesečno. Za zalivanje koristite isključivo odstajalu vodu sobne temperature, nikako onu direktno iz česme. Pazite da voda ne uđe u rozetu i da ne pokvasite listove jer može doći do njihovog truljenja. Nakon zalivanja, uvek ispraznite tanjirić koji stoji ispod saksije.

Pošto su joj listovi veliki, sanseveriju je lako očistiti od prašine. Povremeno je nežno prebrišite suvom krpom i to je dovoljno da listovima povratite sjaj.

sanseverija gajenje, Cvećara Jelena 1

Vrsta zemljišta, tip saksije, prihrana i bolesti

Poput drugih biljaka koje rastu u sušnim predelima, sansaverija traži dobro drenirano zemljište. Najbolje je da u saksiji bude mešavina humusa, peska, šljunka i treseta. Saksija treba da je šira i plića, a biljku ne treba presađivati sve dok saksija ne postane premala. Presađivanje treba obaviti u proleće. Prihrana je potrebna samo leti, jednom mesečno.

Indijansko pero nije podložno bolestima i to je jedan od razloga zašto je idealno za one koji nisu vični uzgoju cveća. Pa ipak, ako listovi postanu pegavi, potrebno je odseći ih ispod obolelog mesta.

Sanseverija je ne samo dekorativna i laka za gajenje, već i korisna

Indijansko pero raste sporo i životni vek mu je dug. Kao i jerusalimska ruža, u prostor unosi egzotičnu notu, pa je pogodno ne samo za stanove, već i za kancelarije i javne prostore. Posebno je korisno jer prečišćava vazduh uklanjanjem pojedinih štetnih čestica. Noću apsorbuje ugljen-dioksid, a kiseonik oslobađa tokom dnevnog svetla. Međutim, pošto je lišće otrovno ako se proguta, treba ga držati dalje od domašaja dece.

Kada odlučite da sebi ili voljenoj osobi poklonite sanseveriju koja se sjajno uklapa u svaki ambijent, posetite cvećaru Jelena. Kod nas ćete pronaći veliki izbor rezanog i saksijskog cveća, a isporučićemo ga na bilo koju adresu u Srbiji. Uvek smo tu za vas!

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *