Cvećara Jelena

Biljke za miran san

biljke za miran san Cvećara Jelena 1

Biljke za miran san predstavljaju najbolje sredstvo protiv nesanice.

Brz način života, stres i previše privatnih i poslovnih obaveza negativno se odražavaju na organizam. Jedna od najčešćih posledica jesu problemi sa spavanjem. Čak, i kada ste legli na vreme, u fino provetrenoj prostoriji, na udobnom dušeku, može se desiti da vam san nikako ne dolazi na oči. Ovakve, neprospavane noći negativno utiču na koncentraciju i energiju. Pa nam se i obične, svakodnevne aktivnosti čine teškim. Nije redak slučaj da nesanica dovede do nervozne i razdražljivosti.

Da bi je izbegli mnogi ljudi uzimaju jake lekove za spavanje, iako su svesni opasnosti njihove prekomerne upotrebe. Srećom, kvalitetan miran san možete imati uz malu pomoć prirode. Sve što je potrebno jeste da u svoju spavaću sobu unesete biljke protiv nesanice.

Da saksijsko cveće, zaista, ima ovu moć dokazala su brojna istraživanja. Tako su stručnjaci iz NASE pre 3 decenije potvrdili da neke biljke apsorbuju toksine iz vazduha kao što su benzen, trihloretilen i formaldehid. Na taj način obezbeđuju čist, zdrav vazduh koji je preduslov za dobar san.

Druga, pak, studija pokazala je da pojedine biljke ispuštaju vodenu paru, koja sprečava isušivanje sluzokože nosa i grla. Samim tim, obezbeđuje dobre uslove za spavanje, ali i štite od virusa, bakterija i alergena.

Koje su najpoznatije biljke za miran san otkriva vam cvećara Zemun, Jelena.

Biljke koje opuštaju um

Gardenija je prepoznatljiva po svojim krupnim belim cvetovima koji izgledaju kao da su presvučeni voskom i neverovatnim osvežavajućim mirisom.

Upravo taj opijajući miris ima sedativno dejstvo. Zapravo, njegov efekat na mozak je podjednak kao da ste uneli dozu valijuma. Te ne čudi što se ovo prelepo saksijsko cveće nalazi na prvom mestu kada su u pitanju biljke za miran san.

Nažalost, za gajenje gardenije morate izdvojiti malo više vremena i pažnje. Ne samo da je osetljiva na promaju i direktne sunčeve zrake, već i na svaki dodir. Što znači da prilikom zalivanja ne smete prskati cvetove i listove. Zalivanje se vrši mlakom odstajalom vodom ili kišnicom. U letnjim mesecima neophodno je to raditi svakog drugog dana, a zimi jednom u 10 dana. Takođe, biljku morate prihranjivati 2 puta nedeljno u toku proleća i leta.

Idealna temperatura jeste od 16 do 24 stepena Celzijusova leti, a zimi od 12 do 15 stepeni Celzijusovih.

Biljke za miran san koje su najbolji prečišćivači vazduha

Zbog obilja zelenila bršljan često srećemo kao ukras na terasi. Ono što, možda, ne znate jeste da ova biljka spada u najveće prečišćivače vazduha. Te stručnjaci savetuju da se obavezno nađe i u vašoj spavaćoj sobi. Ipak, vodite računa da je postavite daleko od domašaja dece i ljubimaca. Iako ima blagotvorno dejstvo za mnoge bolesti, grickanje listova može da izazove tegobe.

Bršljan je veoma otporan, tako da je pravi izbor za osobe koje nemaju dovoljno vremena za gajenje. Odlično uspeva na senovitim, ali i na svetlim mestima. Takođe, dobro podnosi i niske i visoke temperature.

biljke za miran san Cvećara Jelena 3

U zimskom periodu dovoljno je da zemlja u saksiji bude vlažna. Dok u letnjim danima biljka traži obilnije zalivanje. Tada je potrebno i prihranjivanje na svake 3 nedelje tečnim đubrivom.

Indijansko pero za miran san

Sanseverija, poznata kao indijansko pero, našla se među 10 vodećih biljaka za miran san prema NASA istraživanju.

Ujedno, laka je za gajenje što je čini savršenim cvećem za svakog.

Da bi se pravilno razvijala potrebno je sanseveriju zalivati mlakom, odstajalom vodom jednom u 10 dana leti i jednom mesečno zimi. Obavezno pazite da vodu ne sipate direktno u sredinu i da ne ostavljate višak u podmetaču ispod saksije, jer ova biljka ne podnosi previše vlage.

U toplim danima poželjno je da je čuvate na temperaturi od 18 do 25 stepeni Celzijusovih, a zimi između 14 i 16 stepeni Celzijusovih.

Posetite cvećaru Jelena ili potražite online biljke za miran san, a mi vam garantujemo da će dostava cveća biti izvršena u rekordnom roku.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *