Cvećara Jelena

Zamija – Biljka novca i sreće

zamija Cvećara Jelena 1

Zamija spada u idealne biljke za vaš prostor.

Očaravajuće cvetne korpice, raskošni buketi u vazama ili, pak, najlepše saksijsko cveće čine savršeni dekor u domu. Ne samo da daje živost i lepotu, već cveće unosi harmoniju, oplemenjujući svaki kutak.

Nažalost, nedostatak slobodnog vremena mnoge je uslovio da odustanu od gajenja biljaka. Ipak, ne morate se u potpunosti odreći mirisne oaze u svom domu. Jer, postoje vrste koje ne zahtevaju puno pažnje, tako da lako uspevaju bez obzira na količinu nege koju im pružate. Jedna od njih je zamija.

Zamija je biljka atraktivnog izgleda

Zamija, tj. Zamioculcas zamiifolia je poreklom iz Afrike. Tek krajem 20. veka, zahvaljujući holandskim uzgajivačima, postala je popularna u Evropi. Svojim neobičnim, “plastičnim” lišćem vrlo brzo je privukla pažnju. Pa se sa stranica magazina o enterijeru preselila u stanove širom sveta.

zamija Cvećara Jelena 2

Ova egzotična biljka prepoznatljiva je po svojim tamnozelenim mesnatim listovima koji rastu u paru na stabljici. U prirodnom staništu može da naraste do jednog metra. Dok je u kućnim uslovima, obično, visine 40 do 60 cm.

S obzirom da je sukulent, u svom gomoljastom delu (rizomu) koji je pod zemljom, zamija čuva rezerve vode. Tako da može da opstane u sušnom periodu.

Od sredine leta do rane jeseni pri dnu stabljike pojavljuju se nežni, beli i zeleni cvetovi koji podsećaju na kale. Međutim, cvetovi se sreću samo u prirodnom okruženju, a u zatvorenom prostoru biljka nikada ne cveta.

Ova biljka je kraljica među sobnim biljakama

Zamija je laka za održavanje. Veoma je izdržljiva, a dobro uspeva i u slabo osvetljenim prostorijama i poluhladovini. Zapravo, biljku ne treba izlagati direktnoj sunčevoj svetlosti.

Idealni uslovi su prozor na zapadnoj ili istočnoj strani i temperatura od 20 do 25 stepeni Celzijusovih. Tokom leta, zamija može krasiti vaše dvorište, ali morate je držati u hladu. U zimskim mesecima biljku čuvajte u zatvorenim prostorijama. Pri tome trebate voditi računa da se temperatura ne spusti ispod 15 stepeni Celzijusovih, jer je to donja granica za gajenje.

Zamija se zaliva jednom mesečno, a može i ređe. Preporučljivo je da zemlja između dva zalivanja bude potpuno suva. Prekomerno zalivanje izaziva truljenje stabla i pojavu žutih listova. Ukoliko do toga, ipak, dođe, stručnjaci savetuju da biljku ne zalivate najmanje mesec kako bi mogla potpuno da se oporavi.

U letnjim mesecima listove treba redovno orošavati.

Zamija je feng šui cveće

Prema drevnoj kineskoj filozofiji zamija spada u biljke koje unose pozitivnu energiju i blagostanje u domove. Odnosno, ona aktivira polje sreće i novca. Pa je zbog toga u Maleziji poznata pod nazivom „biljka novca“.

Kako nije zahtevna za održavanje, često je srećemo u kancelarijama. Kolika je njena moć u poslovnom svetu najbolje govori podatak da, uz druge biljke za radni prostor, doprinosi povećanju produktivnosti za čak 45 odsto.

Zamija se najbolje razmnožava odvajanjem stabljika. Pre sadnje odvojeni deo trebate malo da prosušite da ne bi, kasnije, došlo do truljenja. Za razliku od drugih sukulenata, ova biljka ne zahteva posebnu mešavinu zemlje. Već je možete zasaditi u supstratu sa više humusa. Čak ni presađivanje ne morate da obavljate često, tj. sve dok se posuda ne ispuni stabljikama.

Cvećara Zemun, Jelena u svom asortimanu ima i ovu biljku neobične lepote. Ukoliko niste u mogućnosti lično da dođete iskoristite prednost online kupovine, a naš tim će obaviti dostavu cveća na željenu adresu.

Related Posts

One thought on “Zamija – Biljka novca i sreće

  1. Svetlana kaže:

    Meni je u prošle godine cvetala , u kućnim uslovima , ni sam ne znam kako.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *