Cvećara Jelena

Saveti za gajenje difenbahije

saveti za gajenje difenbahije Cvećara Jelena 1

Saveti za gajenje difenbahije pretvoriće je u najlepše saksijsko cveće vašeg doma.

Difenbahija ili amoena je višegodišnja zeljasta biljka koju srećemo u mnogim domovima, ali i kancelarijama. Pripada porodici Araceae sa oko 30 vrsta koje vode poreklo iz Meksika i zapadne Indije. U Evropu je stigla tek polovinom 19. veka, a doneli su je belgijski i engleski istraživači iz tropskih predela Južne Amerike. Tek tada je ova egzotična ukrasna biljka dobila ime. Naime, direktor Botaničke bašte u Beču, Heinrich Wilhelm Schott nazvao ju je po glavnom baštovanu sa kojim je radio, Josephu Dieffenbachu.

Iako je najrasprostranjenija u Americi, rado se gaji i u našim krajevima. Zato vam cvećara Zemun, Jelena otkriva koja je nega potrebna difenbahiji.

Difenbahija nije zahtevna za gajenje!

Difenbahija je veoma dekorativno cveće sa čvrstim stablom i duguljastim ili ovalnim lišćem bele ili zelene boje. Upravo se po pegastožutim, prugastim ili mramoriranim šarama na lišću prepoznaje. Samim tim su i promene na njima prvi znak da joj ne posvećujete dovoljno pažnje.

Iako zatvoreni prostor podnosi mnogo bolje od drugog cveća, saveti za gajenje difenbahije polaze od idealnih uslova.

Pre svega, morate da obratite pažnju na svetlost. Nikako joj ne prijaju direktni sunčevi zraci, jer mogu da nastanu opekotine na listovima. U suprotnom, nedostatak dnevnog svetla dovodi do nepravilnog rasta i pojave sitnijeg lišća.

Zbog toga je najbolje da je držite na istočnoj ili severnoj strani.

Takođe, temperatura igra važnu ulogu. Poželjno je da dnevna temperatura u proseku bude oko 22 stepena Celzujusova. Dok zimi može da se kreće između 15 i 18 stepeni. Izlaganje nižim temperaturama zahteva suvlju zemlju, ali ni to nije preporučljivo u dužem vremenskom intervalu. Tada dolazi do naglog opadanja listova i truljenje stabla tako da se biljka teško oporavlja od posledica smrzavanja.

Saveti za gajenje difenbahije – zalivanje i prihranjivanje

Baš kao azaleja, tako i difenbahija voli vlagu. Tokom proleća i leta neophodno je zalivanje odstajalom vodom 2 puta nedeljno, a zimi jednom u 7 dana. Ipak, previše vode joj ne prija. Što znači da se zalivanje vrši tek kada je zemlja suva, pri čemu višak vode morate da ocedite iz podmetača. Ukoliko je preterano zalivate listovi će požuteti, a koren će istruleti.

Pored zalivanja, za pravilan razvoj potrebno je redovno orošavanje mlakom vodom i brisanje listova vlažnom krpom.

Nemojte da zaboravite i na dodatke ishrani. Difenbahija se prihranjuje samo u proleće i leto i to tečnim đubrivom jednom u 2 nedelje.

S obzirom na to da brzo raste, obavezno je presađivanje svakog proleća. Za to koristite mekanu, humusnu zemlju i saksiju koja je 2 broja veća od prethodne kako biste joj obezbedili dovoljno prostora za napredovanje.

Difenbahija je otrovna biljka!

Mlečni sok difenbahije sadrži soli oksalne kiseline koje su otrovne. Na osetljivoj koži one izazivaju iritaciju i crvenilo.

Pa stručnjaci savetuju da pri presađivanju, razmnožavanju i prihranjivanju koristite zaštitne rukavice.
Ako se njeno lišće žvaće, može da stvori ozbiljne tegobe u usnoj duplji i ždrelu, ali i da dovede do privremenog gubitka glasa. Zato se difenbahija ne svrstava u biljke za dečiju sobu. Dok porodice sa kućnim ljubimcima moraju da je drže dalje od njihovih šapica.

Podarite svom prostoru divan ukras, iskoristite povoljnost koju nudi cvećara Jelena. Online kupovina cveća dostupna je u svakom trenutku preko zvaničnog sajta cvećare, a naš tim će u najkraćem roku dostaviti difenbahiju na željenu adresu.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *