Cvećara Jelena

Sobne biljke prečišćivači vazduha

Biljke prečišćivači vazduha

Sobne biljke prečišćivači vazduha čuvaju zdravlje čoveka.

Statistički podaci govore da čovek provede 90 odsto vremena u toku dana u zatvorenom. Zvuči neverovatno, ali vazduh unutra je 5 puta zagađeniji nego iz spoljašnje sredini koji je ispunjen izduvnim gasovima. Taloženju toksina u prostorijama doprinose različiti električni uređaji, dim, čestice prašine, pa i sam građevinski materijal. Ovakvo okruženje ne samo da nas čini umornim i bezvoljnim, već utiče loše na imunitet.

Da bi vazduh u stanu bio čistiji, a samim tim i zdraviji, nisu vam potrebni moderni uređaji, jer će pojedino saksijsko cveće za vaš dom učiniti čuda. Naime, veliki broj sobnih biljaka upija zagađivače i koristi ih kao đubrivo. Na taj način one funkcionišu kao prirodni prečišćivači. Najpoznatiji među njima jesu fikus i aloe vera.

Biljke protiv nesanice

S obzirom da stručnjaci savetuju da na svakih 9 kvadratnih metara treba da se nađe jedna, cvećara Jelena vam okriva koje su još biljke prečišćivači vazduha.

Biljke prečišćivači vazduha – Dracena

Dracena je tropska biljka koja dolazi sa Madagaskara. Njeno ime u prevodu znači žena zmaj, pa je zbog toga u Engleskoj nazivaju Zmajevo drvo. Postoji oko 40 različitih vrsta, tako da ćete sigurno pronaći bar jednu koja vam odgovara.

Ove biljke prečišćivači vazduha su specifične, jer oslobađaju kapljice preko kojih sakupljaju štetne materije, uključujući i formaldehid koji možemo naći u sredstvima za čišćenje.

Dracena je veoma laka za održavanje. Odlično podnosi suvu zemlju, pa je ne morate stalno zalivati, niti orošavati. Jedino je važno da ne bude izložena direktnoj sunčevoj svetlosti i promaji, kao ni stalnoj promeni mesta.

Biljke prečišćivači vazduha – Šeflera

Šeflera potiče iz Australije i sa Novog Zelanda. Zbog karakterističnog izgleda poznata je kao “kišobran drvo”. Mada je kod nas nazivaju i “medveđa šapa”, jer listovi podsećaju na trag u zemlji koji ostavlja medved.

Šeflera zauzima visoko mesto kada su biljke prečišćivači vazduha u pitanju. Razlog za to leži u činjenici da ona upija širok spektar negativnih čestica – počev od virusa i gljivica, preko nikotina i katrana iz duvanskog dima, pa do negativnog zračenja elektronskih aparata. Upravo zbog toga spada u savršene biljke za radni prostor i dnevni boravak.

Poput Dracene, i kod Šeflere važi pravilo: bolje suva, nego previše vlažna zemlja. Preporučljivo je tokom leta zalivanje dva puta nedeljno, dok u hladnim danima dovoljno je samo jednom. Pri čemu morate voditi računa da zemlja između dva zalivanja bude potpuno suva, kako ne bi došlo do opadanja listova.

Biljke prečišćivači vazduha – Spatifilium

Spatifilium je prepoznatljiv po nežnim, belim cvetovima, te opravdano nosi epitet “ženska sreća”. Ovu biljku ne krasi samo lepota, već i moć da prečisti čak 60 odsto zagađivača u prostoriji. Uspešno uklanja amonijak, benzen, aceton, alkohol, formaldehid i trikloretilen. Takođe, smanjuje pore plesni, pa je možete slobodno držati u kupatilu ili bilo kojoj prostoriji gde je velika koncentracija vlage.

Iako na izgled nežna, Spatifilium je veoma otporna biljka. Ne zahteva svetlost, jer uspešno raste na senovitim mestima. Poželjno je da je smestite na dva metra od prozora.

Međutim, zalivanje i orošavanje moraju se obavljati redovno tokom cele godine. U suprotnom doći će do oštećenja biljke.

Pored navedenih, cvećara Zemun, Jelena u svojoj ponudi ima i druge biljke koje su važni prečišćivači vazduha. Ukoliko niste u mogućnosti lično da dođete do nas iskoristite prednosti posebnih usluga koje nudimo, a to su – online kupovina cveća i dostava cveća na kućnu adresu.

 

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *