Cvećara Jelena

Kako cveće u vazi duže da traje?

Cveće u vazi

Kako cveće u vazi duže da traje? Sigurno su se sve dame bar jednom zapitale nakon što su dobile divni buket.

Cveće je savršeni poklon za rođendane, godišnjice i mnoge druge prilike, a dostava buketa je sve popularnija. Mnogi muškarci, danas, koriste prednost koju nude cvećare kako bi izjavili ljubav svojoj lepšoj polovini.

I dok najlepše saksijsko cveće traje dugo, cveće u vazi ima znatno kraći rok. Čini se da gotovo u trenu nestane prelepa dekoracija koja je ukrašavala vaš dom. Budite bez brige, jer postoje mali trikovi koji će produžiti vaše uživanje u očaravajućem pogledu na vazu u stanu.

A savete kako cveće u vazi duže da traje otkriva vam cvećara Jelena.

Kako cveće u vazi duže da traje – uslovi za čuvanje

Uslovi u kojima čuvate ne samo saksijsko cveće za vaš dom, već i bukete utiče na njegov izgled, odnosno kvalitet i trajnost.

Cveće u vazi

Ovo se, pre svega, odnosi na temperaturu sobe. Ona nikako ne sme biti previsoka. U tom slučaju se smanjuje vlažnost vazduha, te biljke brže troše zalihe vode, a kao posledica dolazi do bržeg sušenja buketa.

Takođe, ono ne sme da bude direktno izloženo promaji, klimi leti ili izvoru toplote tokom zimskih dana. Kao ni naglim promenama temperature, jer se tada stvara kondenzacija vode na laticama i počinje truljenje.

Buket ne bi trebalo držati ni u blizini voća i povrća. U određenoj fazi sazrevanja proizvodi se etilen. Ovo hemijsko jedinjenje pospešuje opadanje lišća i otvaranje cvetova. Što znači da skraćuje vek vašoj dekoraciji.

I sama vaza utiče na trajnost buketa. Pre svega, mora biti odgovarajuće veličine da bi cveće imalo dovoljno prostora i vazduha. Zatim, mora biti čista kako pre stavljanja cveća, tako i nakon svake promene vode u njoj, jer, zamenjana voda u prljavoj vazi je neefikasna! Da biste detaljno otkonili naslage mikroorganizama poželjno je koristiti sredstvo za dezinfekciju.

Redovna promena vode je ključna za trajnost buketa

Svi već znamo da prilikom pitanja kako cveće u vazi duže da traje glavno rešenje leži u redovnom obezbeđivanju sveže vode, i to po mogućnošću mlake.

Pre stavljanja u vazu podrežite stabljike pod uglom od 45 stepeni, i obavezno otklonite lišće koje bi se našlo u vodi. Na taj način sprečavate truljenje koje dovodi do zagađanja vode u vazi, a samim tim i do bržeg propadanja buketa.

Isto učinite i sa cvetovima koji su u vodi, kao i sa već uvelim.

Kako cvet u vazi duže da traje – mala pomoć kućnih preparata

Zvuči neverovatno, ali pojedini sastojci koje koristimo u kući mogu da održe svežinu buketa.

Dovoljno je da u vazu stavite izdrobljeni aspirin, malo soli, sodu bikarbonu, četvrtinu kašičice izbeljivača za veš, tabletu multivitamina ili nekoliko kapi votke. Ovim ćete ubiti bakterije u vodi.

Čak 10 dana možete produžiti trajanje buketa ukoliko rastvorite tri kašike šećera i dve kašike alkoholnog sirćeta u litar tople vode. U ovu smešu stavite buket tako da stabljike budu prekrivene 7 do 10 centimetara.

Možda najlakši način kako cveće u vazi duže da traje jeste da ga jednostavno naprskate lakom za kosu!

Cvećara Jelena u svom bogatom asortimanu ima najlepše cveće. Posetite nas ili iskoristite mogućnost online poručivanja.

 

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *