Cvećara Jelena

Echino kaktusi – Gajenje i održavanje

Echino kaktusi

Echino kaktusi jedni su od najpopularnijih kaktusa za gajenje u kući.

Ako ste ljubitelj kaktusa, sigurno ste čuli za echino kaktus (echinocactus). Ukoliko želite da ga gajite u kući, trebalo bi da znate da je ovoj biljci potrebna posebna nega. Iako je reč o kaktusu, za koji se smatra da može da preživi i u ekstremnim uslovima, echino kaktusi zahtevaju da im posvetite pažnju.

Ova vrsta kaktusa potiče iz Meksika. Velike vrućine, pustinje i podnožja litica mu veoma prijaju i u takvim uslovima opstaje u prirodi. Dakle, potrebno mu je mnogo svetlosti kako bi opstao u kućnim uslovima. Takođe, ukoliko ga čuvate u kući, potrebno je da bude u prostoriji gde ima mnogo svežeg vazduha.

Echino kaktus je loptastog oblika i prekriven je bodljama. Na njima se formiraju živopisni cvetovi. Prirodne bodlje su, uglavnom, žute boje, ali danas je echino kaktus moguće pronaći i u drugim nijansama.

Echino kaktusi su poznati i kao „Bogovi kiše“

Tokom leta, poželjno je ovaj kaktus držati napolju – na terasi, balkonu, ili u dvorištu. Sigurno će ukrasiti vaš dom s obzirom na predivne cvetove kojima pleni.

Drevni Asteci su obožavali ovu vrstu kaktusa i nazivali su je „Bog kiše„. Iako možda deluje neobično, ovako suva biljka da bude poznata kao biljka koja asocira na kišu, ali Asteci su imali dobar razlog za to. Ogromni meksički echino kaktusi bili su pravi mali rezervoari hranljivog soka koji je spasao mnogo života u pustinji.

Postoji čak 12 vrsta echino kaktusa, a najrasprostranjeniji su:

  • Echinocactus grusonii;
  • Echinocactus texensis;
  • Echinocactus polycephalus;
  • Echinocactus horizonthalonius.

Polako rastu, ali mogu da dostignu visinu od 50-60 centimetara.

Echino kaktusi

Najopasnije stvari koje mogu negativno da utiču na ove kaktuse su:

  • Nedovoljno toplote;
  • Nedostatak svetlosti;
  • Previše vode.

Ne treba ga zalivati previše, naročito tokom zime. Nakupljanje vode dovešće do truljenja korena, a samim tim i propadanja biljke. Takođe, prilikom svakog trećeg zalivanja, trebalo bi i da ih đubrite kako bi ostali sveži i zdravi.

Echino kaktusi će oplemeniti vaš dom, naročito kada procvetaju. Ipak, i bez cveta, izgledaju zanimljivo i živopisno.

Gajenje i održavanje echino kaktusa

Echino kaktusima najviše odgovara umerena temperatura. Ovaj biljka je sukulent, pa tokom zime miruje. Nikada ne bi trebalo da budu na temperaturi nižoj od 8 stepeni. Takođe, ne bi trebalo da budu izloženi vlagi. Ne podnose mraz. Od oktobra do maja bi trebalo da ih čuvate u toplim, zatvorenim, ali provetrenim prostorijama. Tokom toplih meseci, prijaće im da budu na otvorenom.

Biljci je potrebna jaka, indirektna svetlost. Ovi kaktusi su otporni na suv vazduh, ali prijaće im povremeno prskanje toplom vodom.

Tokom proleća i leta zalivajte ih umereno, a tokom jeseni ređe. Zimi možete da je zalijete samo dva ili tri puta.

Od kasnog proleća, pa do sredine leta trebalo bi da đubrite ovu biljku. Poželjno je da odaberete đubrivo koje je u tečnom obliku, ali izbegavajte ono sa jakim koncentratom.

Echino kaktusi zahtevaju i određenu veličinu saksije. Mlade kaktuse je neophodno presaditi posle dve-tri godine gajenja, a starije na četiri-pet godina. Ukoliko želite da presadite svoj echino kaktus, sačekajte bilo koji mesec od maja do oktobra. Nemojte to raditi kada je napolju hladno.

Kakvi sve echino kaktusi postoje?

Cvećara Jelena jedna je od najpoznatijih cvećara u Beogradu. Velika ponuda cvetnih aranžmana, buketa, ali i cveća u saksiji ono su po čemu je ova jedinstvena cvećara prepoznatljiva.

Echino kaktusi

Kaktusi, veoma jednostavni za održavanje, ali i biljke kojima je potrebna ljubav, veoma su popularni u domovima. Upravo je to razlog zašto u cvećari Jelena imamo veliku ponudu kaktusa.

Cilindrične sanseverije, raznobojne čuvarkuće, cvetni kaktusi, aloevera i brojne vrste esheveria kaktusa samo su deo naše ponude.

Ujedno, kod nas možete da pronađete i echino kaktuse u standardnoj-žutoj boji, ali i ljubičastoj, roze, narandžastoj i zelenoj boji.

Takođe, ukoliko želite svoj echino kaktus, možete i da ga naručite putem našeg sajta, a mi ćemo ga dostaviti na vašu adresu u veoma kratkom roku. Vršimo dostavu cveća na bilo koju adresu u Srbiji.

Posetite naš sajt ili nas kontaktirajte i već danas naručite svoj omiljeni kaktus!

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *