Cvećara Jelena

Pahira biljka u saksiji – Doneće vam sreću i novac!

Pahira biljka u saksiji

Pahira biljka u saksiji veoma je raskošna i dekorativna biljka koja će ulepšati bilo koji deo vašeg stana ili kuće.

Uspešno gajena u saksiji, veruje se da ova biljka iz porodice Malvaceae donosi svakom domu u kojem se nalazi uspeh, sreću i novac.

Pahira biljka u saksiji – Saksijska biljka za srećan i radostan dom

Da li ste čuli za drevnu kinesku veštinu uređivanja doma pod nazivom Feng šui?

Ukoliko jeste, možda ste upoznati sa verovanjima sa kojima se povezuje ova biljka.

Naime, pahira biljka u saksiji smatra se pravim magnetom za privlačenje novca. Prema Feng šuiju, pahira će doneti blagostanje svakom domaćinstvu, a pored novca ona će svakom članu domaćinstva doneti sreću i zdravlje.

Čak iako ne verujete u Feng šui, morate priznati da nije na odmet imati pahiru u blizini.

O pahiri postoji još jedna zanimljiva anegdota odnosno legenda o tome na koji način je ova biljka dobila ime „drvo novca„.

Pahira biljka u saksiji

Naime, siromašni farmer koji je celog života naporno radio, nikada nije uspeo da stvori sebi bogatstvo. Sve dok jednog dana u polju nije naišao na pahiru. Siguran da mu je sam Bog poslao znak, odneo je ovu biljku kući. Kada je ustanovio da njena nega nije komplikovana, ovaj farmer počeo je da je gaji i prodaje. Na taj način stvorio je pravo malo bogatstvo. Zato joj je i dao ime „drvo novca“. Od tad pa nadalje,  smatralo se da će pahira svima doneti dugo očekivani prosperitet i sreću.

Pahira biljka u saksiji – Izgled i karakteristike ove atraktivne biljke

Pahira biljka u saksiji ima prilično interesantan izgled i oblik stabla. Naime, njene grane isprepletene su i u obliku stabla, u kućnim uslovima, mogu narasti od 60 centimetara do dva metra.

U prirodnim uslovima, takozvano drvo novca može dostići neverovatnu visinu od 18 metara.

Listovi pahire su sjajne zelene boje. Podeljeni na pet delova dolaze na dugoj petiljci.

Iako ne cveta često u kućnim uslovima, cvet pahire izgleda zaista bajkovito. Sakupljen je u veliku metličastu cvast, ima uske latice koje se otvaraju i dolazi u kremasto beloj nijansi.

Sam plod ove biljke interesantnog je oblika i podseća na kokosov orah. U unutrašnjosti ploda nalaze se takozvani orasi, iako ukusom podsećaju na kiriki. Orasi su svetlo braon nijanse sa belim prugama i mogu se konzumirati.

Važno je napomenuti da se pahira biljka u saksiji može orezivati, što je čini savršenom za sve ljubitelje sobnih biljaka i baštovanstva.

Kada uzmemo u obzir da je pahira prilično otporna na sve uslove, možemo reći da je ona savršen poklon i ljudima koji žele da ulepšaju svom dom zelenilom, a nemaju mnogo iskustva u vezi sa negom biljaka i cveća.

Nega i održavanje pahire

Iako pahira voli mesta sa mnogo sunčeve svetlosti, diretkno izlaganje suncu može biti pogubno po njene listove na kojima se u tom slučaju stvaraju opekotine.

Idealna temperatura za ovu biljku je od 14 do 24 stepeni. Tada će ona imati najbujniji i najraskošniji izgled.

Pahira biljka u saksiji ne zauzima mnogo mesta. Samim tim, možete je gajiti i u saksijama sa prečnikom od 30 centimetara.

Pahira biljka u saksiji

Nega pahire podrazumeva zalivanje ustajalom vodom. Kako ne bi došlo do truljenja korena, preterano zalivanje bi trebalo izbegavati. Zemlja u saksiji bi trebalo da bude suva između dva zalivanja.

Pahira preferira lagani supstrat kojem možete dodati pesak.

Kako biste uspešno kontrolisali visinu ove biljke, potrebno je i redovno orezivanje.

Ukoliko želite da je presadite, to je najbolje učiniti u prolećnim mesecima, kada su temperature optimalne.

Pahira je veoma otporna na bolesti, te one najčešće dolaze samo usled loše nege, i to uglavnom usled preteranog zalivanja.

Pahira biljka u saksiji nije nimalo zahtevna biljka, a ukoliko verujete u legende koje je okružuju, može vam doneti samo pozitivne stvari – prosperitet, radost i materijalno bogatstvo.

Cvećara Jelena može vam omogućiti da pahira postane novi član vašeg doma i porodice. Daćemo vam sve potrebne savete u vezi sa negom i održavanjem ove biljke. Posetite nas!

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *