Cvećara Jelena

Ljiljani – egzotično cveće koje privlači mirisom

Ljiljani cvećara Jelena

Ljiljani spadaju u najstarije biljke koje se gaje u bašti. Mada ih srećemo i kao ukrasno cveće u vazi.

Pripadaju familiji Liliaceae koja broji oko 100 vrsta i preko 1.000 hibrida. Prvi hibrid je nastao još u 19. veku u Engleskoj, što je uslovilo veću popularnost ovog cveta. Danas su najpopularniji azijski i orijentalni hibridi koji dolaze u najraznovrsnijim bojama i opijajućim mirisima.

Ljiljani su višegodišnje zeljaste biljke koji potiču iz juznozapadne Azije. Odatle su se proširile na Mediteran, a zatim i na sve druge kontinente. Zapravo, nema kraja koji nije osvojen njihovim prelepim cvetovima.

Krin, kako se često kod nas naziva, dobro uspeva i na našem podneblju. Tako da u pojedinim delovima Balkana postoje endemske sorte, kao što su Bosanski ljiljan, Albanski ljiljan i Janin ljiljan. Dok u Makedoniji raste i samoniklo.

 

Ljiljan – cveće sa najvećom simbolikom

Simbolika cveća se provlači kroz čitavu istoriju, a ljiljani se svojom izdvajaju. Oni spajaju simbol sreće, dobrote i bezuslovne ljubavi sa jedne i besmrtnost i spasenja sa druge strane.

Ljiljani se pominju još u Staroj Grčkoj kao cveće boginje Here, zaštitnice braka i potomstva. Kod Rimljana vezani su za boginju Veneru. Prema legendi ona je bila ljubomorna na lepotu ovog cveta. Pa odatle ljiljani označavaju i požudu. Za budiste predstavljaju saosećajnost, plodnost i bogatstvo.

Ljiljani cvećara JelenaIpak, najveću simboliku ostavili su u Hrišćanstvu, gde se pominju i u Starom i u Novom zavetu. Posebni značaj imaju beli ljiljani koji se smatraju cvećem Device Marije. Naime, svaki deo ove biljke nosi određeni opis Isusove majke. Lišće predstavlja Marijinu skromnost, stabljika njenu posvećnost veri, a beli cvetovi nevinost i bezgrešno začeće. U Srbiji ljiljani su vezani za Presvetu Bogorodicu. Pa se zbog toga nazivaju i Bogorodičin cvet.

 

Ljiljani su najlepše letnje cveće za vaš dom

Pred nežnim cvetom ljiljana niko ne ostaje ravnodušan. Najčešće je bele, žute, narandžaste, roze i crvene boje. Postoje i dvobojni i sa šarama u vidu pega druge boje u odnosu na osnovu cveta.

Prema obliku ljiljani mogu biti turbanoliki sa manjim cvetovima čije su latice povijene unazad, pa u prvi plan dolaze prašnici i tučak. U turbanolike spadaju azijski, martagon i američki hibridi. Poluotvoreni cvetovi trubastih ljiljana imaju oblik trube, a najpoznatije vrste su kandidum i trumpeta. Čašasti se prepoznaju po krupnim, otvorenim cvetovima, kakvi su orijentalni hibridi.

 

Ljiljani se mogu gajiti i u saksijama

Ljiljani nisu namenjeni samo uzgoju u baštama. Oni su, istovremeno, i najlepše saksijsko cveće koje će oplemeniti vaš balkon. Naročito se Gloriosa, tj. ljiljan puzavica, ananas ljiljan i Agapanthus (ukrasni ljiljan) preporučuju za čuvanje u saksijama.

S obzirom da ljiljan cveta u toku leta, idealno vreme za sadnju je proleće ili jesen. Pri tome je važno da zemlja u koju se sade lukovice bude bogata humusom i da ima dobru drenažu, jer ova biljka voli vlažnost. Prihranjivanje se vrši jednom nedeljno, ali tek kada stabljika naraste 25 cm.

Ljiljani cvećara JelenaDa bi se ljiljan lepo razvijao cvetovi moraju biti izloženi direktnim sunčevim zracima, dok koren treba da ostane u hladovini. Zbog ove specifičnosti pažljivo birajte mesto gde ćete ih čuvati.

 

Kako se poklanja ljiljan?

Dostava cveća, pa ni dostava cvetnih aranžmana ne mogu se zamisliti bez ljiljana.

Ukolik ste rešili da dragu osobu obradujete buketom ljiljana imajte u vidu da su crveni znak ljubavi. Beli se, zbog simbola čednosti, obično poklanjaju trudnicama i majkama. Narandžasti su znak sreće, pa su idealno cveće za slavu i druge proslave.

Ružičasti se vezuju za bogatstvo i prosperitet, a cvetovi sa pegama za ponos. Te su čest poklon za poslovne uspehe. Najmanje popularni su žuti ljiljani, jer se smatra da označavaju neozbiljnost i bežanje od obaveza.

Cvećara Zemun, Jelena ima najraznovrsnije ljiljane. Posetite nas ili svoju omiljenu vrstu naručite online putem sajta cvecarajelena.com.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *