Cvećara Jelena

Srećni bambus donosi ljubav i blagostanje u vaš dom

Srećni bambus je neizostavni dekorativni element stanova, kancelarija, restorana i drugog javnog prostora. Zbog neobičnog stabla koje ima spiralni oblik, omiljen je i rado viđen u svakom ambijentu. Njegovoj popularnosti svakako doprinosi i to što je, prema feng šuiju, to veoma blagorodna biljka. Iako naziv upućuje na to da je reč o bambusu, srećni bambus zapravo pripada porodici dracaena sanderiana. Ime je dobio zahvaljujući izgledu, koji veoma podseća na bambus, a poznat je i pod imenima kineski vodeni bambus, trakasta dracena i kovrdžavi bambus.

Bambus potiče iz centralne Afrike, a danas se uzgaja u mnogim zemljama, ponajviše u Kini. Latinski naziv duguje botaničaru Henriju Sanderu. Iako je traženiji spiralni oblik ove biljke, ona može imati i potpuno ravno stablo, što će u prvi plan istaći njenu jednostavnu formu i sitne zelene listove. Minimalistički izgled biljke sjajno se uklapa u modernistički uređene prostore.

BambusKako gajiti srećni bambus?

Srećni bambus je višegodišnja biljka koja brzo raste i može dostići visinu od jednog metra. Listovi su joj uvijeni, a stablo mesnato, po čemu se lako razlikuje od pravog bambusa. S obzirom na to da potiče iz toplih krajeva, dobro podnosi visoke temperature i ne zahteva često zalivanje. Najbolje uspeva u polusenci jer listovi od prejakih sunčevih zraka mogu požuteti i izgoreti. Ukoliko se vaša terasa nalazi u hladu, srećni bambus će i tu dobro uspevati. To je izdržljiva i prilagodljiva biljka koja će bez mnogo truda i nege lepo izgledati. Ne treba je držati na promaji, ispod klime ili pored radijatora.

Srećni bambus u saksiji

Ukoliko je u saksiji, zemlja treba da bude dobro drenirana. Poželjno je da bude vlažna, ali ne natopljena. Može se uzgajati i u bašti, ali tada gubi prepoznatljiv izgled i poprima drugačiju formu od one koju ima u saksiji. Dobro će napredovati čak i ako raste u šljunkovitom zemljištu. U kućnim uslovima ova biljka ne cveta, dok u prirodnom staništu ima bele cvetiće.

Rezani bambus

Kao rezanu biljku možete ga držati u vazi ispunjenoj malom količinom vode (najmanje 1 cm). Imajte u vidu da mu veoma škodi hlor i hemikalije, pa u posudu nikad ne treba sipati vodu direktno iz česme. Ukoliko nemate destilovanu vodu, ostavite običnu da odstoji 24 sata, pa je tek onda dodajte u posudu. Da biste sprečili razvoj bolesti i neprijatne mirise, vodu u vazi menjajte jednom nedeljno. Prihrana u vidu male količine tečnog đubriva dovoljna je jednom u dva meseca. Po pitanju nege, srećni bambus uspešno parira jerusalimskoj ruži i sanseveriji koje su izuzetno lake za uzgajanje. Crveni koren biljke ne treba da vas zabrine jer je to njegova prirodna boja.

Što se tiče orezivanja, ono je potrebno da bi biljka zadržala željeni oblik. Nikada nemojte seći stabljiku, već samo izdanke i to oštrim, sterilnim makazama na 1 – 2 cm od stabljike. Nakon toga, biljka će postati bujnija jer će se pojaviti novi izdanci. Ukoliko ih ne želite, odsečeno mesto premažite parafinom kako biste sprečili njihov rast. Važno je da odstranite i sve listove koji se nalaze u vodi jer njihovo truljenje može doprineti razvoju bakterija.

Srećni bambus, Cvećara JelenaSimbolika biljke

Srećni bambus se hiljadama godina gaji širom Azije jer se veruje da donosi sreću i blagostanje. To posebno važi onda kada ovu simpatičnu biljku dobijete na poklon. Istočnjački običaji nalažu da se vaza drži u uglovima prostorije. Po feng šuiju, bolje je gajiti bambus sa ravnom stabljikom jer simboliše prosperitet i uzdizanje. Simbolika biljke povezana je sa brojem njenih stabljika. Ako ih imate tri ili devet, to će se pozitivno odraziti na finansije. Dve stabljike u istoj vazi doprineće harmoničnosti vaše veze. Ukoliko želite poslovni uspeh, biljku držite na radnom stolu.

Uprkos svom nazivu, srećni bambus može biti opasan za kućne ljubimce, mačke i pse. Poput šeflere, zbog toksičnih supstanci, gutanje nekog dela biljke može dovesti do trovanja. Ukoliko u kući borave deca mlađeg uzrasta, potreban je dodatni oprez kako ne bi došlo do nezgode.

Upečatljive aranžmane sa srećnim bambusom ćete, baš kao i pojedinačne primerke ove biljke, pronaći u Cvećari Jelena. Nudimo vam izuzetan izbor rezanog i cveća u saksijama, a porudžbine dostavljamo na bilo koju adresu u Srbiji.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *