Cvećara Jelena

Azaleja

Azaleja - cvećara Jelena

Azaleja je najlepše zimsko cveće. Pripada rodu Rododendron, sa oko 500 vrsta koje u prirodnom staništu rastu u šumama i na stenovitim područjima.

Azaleja je osvojila gotovo sve krajeve sveta. Počev od stonih vrsta, preko stablašica, pa sve do onih koje imaju oblik piramide – srećemo ih širom Evrope, Azije, Severne Amerike i Australije.

U Evropu su došle tek 1910. godine. Iako vode poreklo iz Japana, u početku su nazivane indijskom biljkom. U to doba sve što je dolazilo sa Dalekog istoka imalo je epitet indijski, pa otud je smatrano da azaleja vodi poreklo iz ove zemlje. Tokom Drugog svetskog rata nestala je sa naših prostora, jer je bio onemogućen uvoz iz Holandije i Belgije gde su se gajile. Srećom, danas, postoje domaći rasadnici specijalizovani za njihov uzgoj.

Azaleja 1 - cvećara Jelena

Kako se gaji azaleja otkriva vam cvećara Zemun, Jelena.

Azaleja privlači pažnju svojom lepotom

Ljubitelji cveća širom sveta očarani su lepotom nežnih cvetova azaleje. Ružičasti, crveni, beli ili višebojni, puni ili jednostavni, krupni ili sitni – ova žbunsta biljka dolazi u širokom spektru cvetova. Tako da ćete vrlo lako pronaći saksijsko cveće za vaš dom.

Neverovatni cvetni spektar pruža idiličan kontrast bogatim kožastim listovima svetlo zelene boje, te ne čudi što je čest ukras na prozorima domova.

U našoj zemlji najrasprostranjenije su indijska, Rhododendron simsii i japanska azaleja – Rhododendron obtusum. U pitanju su patuljaste vrste koje dostižu visinu do 50 cm, pa ih možete smestiti u bilo koji prostor sa odgovarajućim uslovima za čuvanje.

Azaleja spada u biljke koje unose pozitivnu energiju. Zapravo, ona snižava nivo ksilena, amonijaka i ugljen-monoksida koji zagađuju kućni vazduh, naročito u kuhinji i kupatilu.

Azaleja 2 - cvećara Jelena

Azaleja je delikatna biljka

Da bi azaleja pokazala svu svoju lepotu neophodna joj je pažnja i strpljenje u gajenju.

S obzirom da pripada rodu Rododendron voli vlažno tlo. To znači da ne smete da dozvolite da zemlja u saksiji bude suva. Zato je važno da je zalivate dva puta nedeljno, a orošavate najmanje jednom dnevno. U protivnom biljka će izgubiti lišće. Za dodatni nivo vlage ispunite podmetač saksije vlažnim kamenčićima.

Iako cveta zimi, azaleja ne podnosi niski temperature, te je morate zaštititi od promaje i velikih temperaturnih razlika. Idealni uslovi jesu temperatura od 13 do 18 stepeni Celzijusovih i osunčano mesto pored prozora. Ipak, ni u zimskom periodu ne sme u podne da bude izložena direktnim sunčevim zracima.

Ukoliko je držite u veoma toploj prostoriji sa suvim vazduhom ili u blizini radijatora, peći i drugih izvora toplote biljka će izgubiti lišće. Takođe, morate da uklanjate sve izdanke koji se pojave sa strane kako biste je sprečili da odbacuje lišće. Dok redovnim rezanjem precvetalih cvetova obezbedićete joj energiju za lep i pravilan rast.

Azaleja 3 - cvećara JelenaNajčešći problemi prilokom gajenja azaleje

Pojava žutih listova je jedan od čestih problema. Razlog za to jeste zalivanje vodom direktno sa česme, jer je azaleja osetljiva na kamenac. Zato je preporučljivo da biljku zalivate vodom koja je prenoćila na sobnoj temperaturi ili kišnicom.

Nije redak slučaj da cvetovi brzo nestanu. Uzrok ovom problemu je nedostatak vlage, pre svega, čuvanje u toploj prostoriji. Dok nedovoljno zalivanje dovodi do smežuranih listova.

Prelepu azaleju možete pronaći u cvećari Jelena. Ako niste u mogućnosti lično da dođete, budite bez brige. Našim klijentima nudimo posebne pogodnosti, kao što online kupovina i dostava cveća na kućnu adresu.

Related Posts

One thought on “Azaleja

  1. Nada kaže:

    Cena azaleje

    Boje

    Moze li u bastu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *