Cvećara Jelena

Saveti za negu orhideja

saveti za negu orhideja Cvećara Jelena 1

Saveti za negu orhideja obezbediće im pravilan rast i razvoj.

Orhideje čine veliku porodicu cvetnica koja obuhvata oko 30.000 vrsta i preko 100.000 hibrida koji su raspoređeni u 763 rodova.

Iako su tropske i suptropske vlažne šume njihovo prirodno stanište uspešno naseljavaju sve krajeve sveta, osim Antarktika. Svojim očaravajućim mirisom privlače pažnju ljudi. Dok pred njihovim nežnim, egzotičnim cvetovima niko ne ostaje ravnodušan. Te ne čudi što se svi slažu da su one najlepše saksijsko cveće.

Ujedno, orhideje spadaju u feng šui cveće. Prema drevnoj kineskoj filozofiji emituju pozitivnu energiju, donoseći ljubav, novac i uspeh. Zbog toga mladi parovi koji žele decu treba da ih drže na noćnom stočiću u spavaćoj sobi.

Ukoliko želite da u vaš dom uđe bogatsvo preporučuje se da orhideju postavite na trpezarijski sto, a za napredovanje u karijeri čuvajte je na radnom mestu. Koji su saveti za negu orhideja, otkriva vam cvećara Zemun, Jelena.

Saveti za negu orhideja – Koliko su ove biljke zahtevne za gajenje?

Svetlost je ključna za negovanje orhideja. Ovo cveće voli svetle prostorije, ali nikako ih ne smete izlagati direktnim sunčevim zracima. U suprotnom možete “spržiti” biljku. Sa druge strane, nedovoljno svetlosti može da uspori ili, čak, potpuno zaustavi cvetanje.

saveti za negu orhideja Cvećara Jelena 2

Listovi su najbolji pokazatelj da li biljka dobija dovoljnu količinu svetlosti. Zdrava orhideja ima listove svetlo zelene boje. Premalo osvetljenja dovodi do pojave tamno zelenih listova. Dok žuto lišće ukazuje da biljka dobija previše svetlosti. Takođe, dodirom možete proceniti da li je vaša orhideja previše izložena sunčevm zracima. Ako su listovi znatno topliji od okolnog vazduha, vreme je da joj potražite novo mesto.

Idealno je da orhideju čuvate pored severnog ili istočnog prozora, iza zavese ili roletne. Za pravilno napredovanje savršena temperatura se kreće od 18 od 30 stepeni Celzijusovih. U kratkim vremenskim intervalima može se odupreti odstupanju od predviđenih temperatura. Ipak, stručnjaci savetuju da ih ne izlažete često promenama, kao i promaji.

Zalivanje orhideja

Saveti za negu orhideja se zasnivaju na 3 zlatna pravila – temperatura, svetlost i vlažnost.

Imajte u vidu da orhideje imaju mesnato korenje, koje je sposobno da apsorbuje vodenu paru iz vazduha. Te ih ne treba preterano zalivati.

Za vreme cvetanja, dovoljno je 2 puta nedeljno, a u stanju mirovanja samo jednom. Pri čemu je veoma važno da zemlja između dva zalivanja bude suva. Zalivanje se vrši rano ujutru odstajalom vodom. Potrebno je da čitavu saksiju napunite do vrha vodom. Nakon 10-ak minuta, kada biljka upije potrebnu količinu, višak vode ocedite kako ne bi došlo do oštećenja korena.

Ukoliko ste orhideju presadili, sa zalivanjem sačekajte 10 dana.

Cvetove nikako ne smete da zalivate. Već ih povremeno obrišite pamučnom krpom koja je natopljena mlakom vodom.

saveti za negu orhideja Cvećara Jelena 3

Pored redovog zalivanja neophodno je i prihranjivanje kako bi vaša orhideja pokazala sav raskoš svojih cvetova.

Počev od pojave mladica i novih listova, prlikom svakog drugog zalivanja dodajte đubrivo namenjeno specijalno za njihovu negu. U periodu mirovanja prihrana se ne koristi.

Presađivanje orhideje

Orhideje treba presađivati, u proseku, svake treće godine i to samo u periodu mirovanja. Presivađivanje u fazi cvetanja je veoma stresno za biljku. Što za posledicu može imati ne samo skraćivanje perioda cvetanja, već i potpuni gubitak cvetova.

Pre nego što je stavite u novu saksiju morate otklonite “neuredne” vrhove korenja. Za to koristite oštre makaze koje će praviti čiste rezove. Na taj način omogući ćete da biljka upija vodu i adekavtno se hrani.

S obzirom na to da orhideje u prirodnom staništu rastu oko drveća ili na njima za presađivanje nemojte da koristite običnu zemlju i humus, već supstrat od mahovine, kore drveta, lišća i drugog korenja. Dok se početnicima u gajenju preporučuje da kupe već pripremljenu zemlju u cvećarama.

Vanredna situacija u zemlji ne sprečava nas da uživamo u lepoti orhideja. Dovoljno je da obavite online kupovinu na zvaničnom sajtu cvećare Jelena, a naš tim će se potruditi da dostava cveća na vašu adresu bude obavljena u najkraćem roku.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *