Cvećara Jelena

Spatifilum – biljka koja damama donosi sreću

Spatifilum

Spatifilum je najlepše saksijsko cveće koje srećemo u mnogim domovima. Naziv je dobila od grčkih reči spathe – vršni list i phyllon – list, što ukazuje na njenu strukturu. Odnosno, na veliki zaštitni list koji okružuje cvetni klip.

Poznato je preko 40 vrsta ove višegodišnje biljke iz porodice Araceae. Potiču iz vlažnih tropskih šuma Indonezije, Filipina i tropske Srednje i Južne Amerike. U svom prirodnom staništu rastu u senci ogromnog prašumskog drveća, mada odlično uspevaju i u suvom podneblju. Dok se u hladnijim predelima gaje u staklenicima.

Cvećara Zemun, Jelena vam otkriva kako da negujete Spatifilum u svom domu.

Najbolji dokaz da cveće unosi harmoniju u svaki prostor

Spatifilum se u narodu naziva i “mesečev cvet” ili “mirni ljiljan”. Prepoznatljiv je po dugim ovalnim ili kopljasti listovima koji rastu direktno iz zemlje. Mogu da dostignu visinu i do pola metra, ali su blago povijeni tako da pružaju dovoljno mesta za cvetove.

Spatifilum

Pupoljak raste na cvetnom klipu koji je obavijen zaštitnim listom. Posle izvesnog vremena on se pretvara u nežni beli cvet, koji izgledom podseća na kale. Cvetovi mogu da traju i do 2 meseca. Zatim ih treba odrezati kako bi biljka mogla da nastavi sa cvetanjem.

Spatifilum je poznat kao “ženska sreća”

Prema predanju Spatifilum ima čarobnu moć. Naime, od davnina se smatralo da ova biljka privlači pozitivne promene, naročito u ljubavi. Tako da su usamljene devojke nalazile momke, za koje bi se udavale. Udatima je donosila dobre porodične odnose, a ženama koje su pokušavala da se ostvare kao majke, želje su bile vrlo brzo ispunjene.

Prastaro verovanje zadržano je i danas. Pa ne čudi što je “ženska sreća” najčešće poklanjano cveće za rođendan i slavu. Čak i kada je dostava cveća u pitanju ova biljka je rado birana.

Međutim, da bi Spatifilum uneo harmoniju i radost u dom morate ga, po legedni, iskreno voleti i posvećivati mu pažnju. Jedino na taj način doćiće do izražaja njegova magična svojstva, ali i elegantni cvetovi.

Spatifilum je veoma otporan!

Iako deluje krhko, Spatifilum je, zapravo, izdržljiva biljka. Uspeva na senovitim mestima. Pa je preporučljivo da je stavite na 2 metra od južnog ili zapadnog prozora kako bi se izbegao direktni uticaj sunčeve svetlosti.

Idealna temperatura je od 20 do 25 stepeni Celzijusovih. Dok zimi ne bi smela da se spustiti ispod 16 stepeni Celzijusovih. Takođe, u hladnim mesecima, nemojte je držati uz vrata koja se stalno otvaraju, jer je osetljiva na promaju.

Spatifilum zahteva redovno zalivanje i orošavanje i to vodom sa česme koja je prenoćila na sobnoj temperaturi. Da bi zemlja bila vlažna tokom leta zalivanje se obavlja čak 3 puta nedeljno, a zimi je dovoljno jednom nedeljno. Ukoliko biljka ne dobija dovoljno vlage dolazi do njenog oštećenja.

Utiče na zdravlje čoveka

Pored dekorativnog karaktera, Spatifilum spada u biljke prečišćivači vazduha. Otklanja 60 odsto zagađivača u prostoriji, uključujući amonijak, benzen, aceton, alkohol, formaldehid i trikloretilen. Posebno se ističe njeno dejstvo na pore plesni, zbog čega je obavezni detalj u prostorijima u kojima je velika vlažnost vazduha.

Prelepi Spatifilum možete pronaći u ponudi cvećare Jelena. Ukoliko niste u mogućnosti lično da dođete do nas, budite bez brige, tu je online kupovina cveća putem sajta cvecarajelena.com.

 

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *