Cvećara Jelena

Nolina

Nolina

Nolina ili Beaucarnea recurvata je biljka iz porodice Asparagaceae. Dolazi iz Meksike i Gvatemale, gde su pronađeni primerci stari i preko 350 godina. Dok se u drugim krajevima planete gaji u sobnim uslovima.

Iako zbog izgleda mnogi misle da pripada palmama, Nolina je, zapravo, sukulent koji veoma sporo raste. Tek nakon više godina izrasta u stablo. Pa ne čudi što njeni veći primerci dostižu visoku prodajnu cenu.

Nolina je rado viđeno sobno cveće na našim prostorima. Zbog obilja zelenila neretko je srećemo uz druge biljke za radni prostor.

Koji su idealni uslovi za njeno gajenje otkriva vam cvećara Zemun, Jelena.

Donosi savršeni spoj prefinjene elegancije i razigrane egzotike

Nolina je biljka karakterističnog izgleda. Stablo je naborano sa proširenjem u donjem delu, tako da podseća na slonovu nogu. Pa odatle i popularno ime „slonovo stopalo“. Mlade biljke imaju samo jedno stablo sa lisnom rozetom na vrhu. Kako biljka stari obrazuje se nekoliko grana.

U prirodnom staništu Nolina može da dostigne visinu i do 5 m, dok u zatvorenom prostoru retko prelazi 1,5 m. Da bi stablo došlo do izražaja stručnjaci savetuju da se biljka zasadi u široku, a plitku saksiju.

U Engleskoj je nazivaju „ponytail palm“, zbog prepoznatljive krošnje. Naime, Nolina ima elegantne, uzane listove tamnozelene boje. Karakteriše ih trakasti savijeni izgled, koji asocira na minijaturnu palmu.

Za mnoge Noline je najlepše saksijsko cveće, jer je krase nežni beli cvetovi. Javljaju se samo na starijim primercima i u optimalnim uslovima. Pa je potrebno dosta truda za njihov rast.

Nolina voli toplotu

S obzrirom da u prirodi raste u pustinjskim krajevima, Nolina kao saksijsko cveće za vaš dom traži toplo i sunčano mesto. Ipak, u vrelim letnjim danima treba je zaštiti od direktnih sunčevih zraka.

Nolina, kao i drugi sukulenti zadržava vodu u stablu, pa nije potrebno često zalivanje. Tokom leta dovoljno je jednom nedeljno, dok zimi ređe – jednom u 2 nedelje. Pri čemu je veoma važno da se zalivanje vrši vodom odstajalom na sobnoj temperaturi i tek kada zemlja u saksiji bude suva. Takođe, morate voditi računa da u podmetaču ne ostaje voda.

Upravo je to razlog preterane vlage koja dovodi do oštećenja. Prvi znak da je biljka previše zalivana jeste mekani deo stabla i požuteli listovi. Ukoliko se ovo i vašoj Nolini dogodi presadite je u suvu zemlju i odsecite je sve dok ne dođete do zdravog, tvrdog debla. Osveženu biljku zalijte voćarskim sokom. Vrlo brzo nakon tretmana počeće da rastu novi listovi.

Nolina je veoma otporna biljka. Zimi možete je držati i u zagrejanim prostorijama, ali i na hladnijem mestu, do 10 stepeni Celzijusovih.

Da bi pokazala svu svoju lepotu stari listovi se posle izvesnog perioda otklanjaju. Otkidaju se tako što se zavrnu za 260 stepeni i povuku prema dole.

Spada u feng šui cveće

Prema drevnoj filozofiji Nolina je element vode. Njena energija je dinamična, fleksibilna. Pa da bi uspevala preporučuje se držanje na severnoj, zapadnoj i severo-zapadnoj strani. Nikako joj ne odgovara jug, jer tu vlada element vatre.

Kako sporo raste presađivanje se vrši svake druge godine, tj. tek kada korenje počne da izlazi iz saksije. Poželjno je da saksija bude keramička, a ne plastična zbog bolje drenaže zemlje. Dok je idealna kombinacija zemlje dva dela peska, dva dela ilovače i jedan deo treseta.

Prihranjivanje se obavlja na tri nedelje i to samo od maja do septembra.

Nolina

Ukoliko želite da kupite Nolinu, posetite cvećaru Jelena ili je, pak, naručite iz svoje fotelje, putem posebne ponude, a to je online kupovina cveća.

Dostava cveća na kućnu adresu obavlja se u najkraćem roku, tako da će vrlo brzo prelepa Nolina krasiti vaš dom.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *