Cvećara Jelena

Zimsko cveće koje će ukrasiti vaš dom

Zimsko cveće

Zimsko cveće donosi tračak sunca u tmurnim danima.

Dolazak decembra, najavljuje dane ispunjene mrazom i ledom. Drveće je tokom jeseni izgubilo svoje raskošne krošnje. Dok snežni prekrivač prekriva ostatke zelenih površina.

Tokom zime i najlepše saksijsko cveće prelazi u stanje mirovanja. Čini se da je došao tihi period monotonije, koju može da razbije samo cveće u vazi. Međutim, postoje idealne biljke za vaš prostor i u hladnim mesecima.

A koje će zimsko cveće ukrašavati svaki dom otkriva vam u ovom blogu cvećara Zemun, Jelena.

Zimsko cveće – Kalanhoja

Kalanhoja je zimsko cveće koje donosi sreću. U Evropu je sa Madagaskara doneta 1939. godine i od tada je razvijeno preko 690 novih vrsta.

Zimsko cveće

Naziva se i boginja suza jer je prema legendi rođena iz suza jedne boginje. Pa pored sreće kalanhoja je i simbol ljubavi.

Prvobitno je imala isključivo crvene cvetove, a danas, je srećemo i sa žutim, roze, ljubičastim, bordo, narandžastim i belim cvetovima. S obzirom da kalanhoja cveta od novembra do marta to znači da ćete tokom čitave zime imati veselu dekoraciju u svom domu.

Ovu biljku ne morate često da zalivate, jer mesnati listovi akumuliraju vodu. Samim tim odlično podnosi zagrejane prostorije i suv vazduh. Ipak, idealno je da je čuvate na zapadnom prozoru i na temperaturi oko 15 stepeni Celzijusovih.

Zimsko cveće – ljubičice

Afričke ljubičice su najrasprostranjenije zimsko cveće.

O njihovoj lepoti postoje brojna predanja. Prema jednom njena lepota je pomogla Hefestu da dobije naklonost Afrodite. Dok drugo ističe da ih je Zevs iskoristio kako bi utešio svoju ljubavnicu Io.

Čak je i nastanak vezan za mitsku priču. Naime, ljubičice su nastale iz krvi Atisa, kog je ubila moćna boginja Kibela.

Cvećara Zemun

Afričke ljubičice mogu da cvetaju i do 10 meseci. Najpoznatije su plavih i ljubičastih cvetova. Mada se mogu naći i roze, bele i bordo sorte.

Iako mogu da opstanu na temperuturi od 15 stepeni Celzijusovih, optimalni uslovi su od 18 do 25 stepeni i umereno vlažno zemljište. Prilikom zalivanja koristite vodu koja je odstajala na sobnoj temperaturi. Nikako nemojte direktno sipati na biljku, već samo u podmetač. Nakon pola sata obavezno prosipajte višak vode kako ljubičice ne bi počele da venu.

Zimsko cveće – Božićna zvezda

Baš kao što joj i ime kaže Božićna zvezda je pravo praznično saksijsko cveće za vaš dom.

Svoju neverovatnu lepotu duguje astečkoj boginji kojoj je zbog nesretne ljubavi prepuklo srce. Pa su iz kapljica krvi izrasli prekrasni cvetovi jarke crvene boje.

Zimsko cveće

Iz Meksika u Severnu Ameriku Božićnu zvezdu doneo je Joel Roberts Poinsett 1828. godine. A vrlo brzo se proširila i Evropom.

Dostupna je u više boja. Počev od diskretnih belih i krem, preko nežnih roze i boje kasnije, pa do jarkih žutih i crvenih. Cveta oko Božića, a kako cvetovi traju dugo, spada u često cveće kao najlepši poklon.

Da bi Božićna zvezda zadržala svoju lepotu preporučljivo je da je čuvate na temperaturi od 15 do 25 stepeni Celzijusovih. Pri tome treba izbegavati dodir sa hladnim prozorskim staklom, ali i blizinu grejnih tela.

Zalivanje se vrši samo kada je zemlja u saksiji potpuno suva.

Zimsko cveće – Anturijum

Anturijum je u našoj zemlji često rezano cveće za slavu, a u saksijama predstavlja pravi egzotični ukras za zimu.

Takođe, spada i u poznato feng šui cveće. Prema ovoj kineskoj filozofiji Anturijum otklanja negativnu energiju usmeravajući pozitivne misli ka odnosima u porodici.

Anturijum

Prepoznatljivi voštani cvetovi srcolikog oblika najčešće su u jarkocrvenoj boji. Mada se mogu naći vrste u narandžastoj, roze, beloj boji. Idealni položaj za gajanje je istočna ili zapadna strana prostorije i temperatura do 15 stepeni Celzijusovih.

Anturijum zahteva zalivanje jednom ndeljno, kao i redovno orošavanje prokuvalom ili odstajalom vodom.

Ukoliko želite da vaš dom obiluje jarkim bojama tokom zime posetite cvećaru Jelena. Ovde ćete pronaći najlepše zimsko cveće i dobiti savete za njegovo gajenje.

 

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *