Cvećara Jelena

Anturijum (Anthurium) – egzotična biljka

Anturijum

Anturijum, tj. anthurium pripada porodici Araceae. Poreklom je iz tropske Centralne i Južne Amerike, odnosno severnih delova Meksika, Argentine i Kariba. Na svom prirodnom staništu raste u pukotinama stena ili na plitkom, skeletnom, krečnjačkom zemljištu, a kod nas se gaji kao saksijsko cveće za vaš dom. Mada može biti i cveće u vazi gde traje neverovatnih 6 nedelja.

Anturijum je magična biljka

Domorici sa Havaju su smatrali da je anturijum mačigna biljka koja štiti od zlih duhova. Dok prema drevnoj kineskoj filozofiji spada u značajno feng šui cveće.

Anturijum

Naime, ovo učenje ističe da anturijum otklanja negativne misli i usmerava ih na pravi tok. Odnosno, pozitivno utiče na psihu i vraća dobro raspoloženje. Zbog sposobnosti da sakuplja negativnu energiju, anturijum razvija ljubav i čuva dobre odnose u porodici, a naročito je preporučljiv za parove čiji je brak upao u monotoniju, jer im može pomoći da osveže osećanja i učine vezu ponovo uzbudljivom.

Baš kao što je pahira biljka koja donosi novac, tako i anturijum privlači bogatstvo, ali postoji uslov. Da bi delovao u domu moraju živeti dobri, pošteni i pristojni ljudi, u suprotnom, ne samo da neće doneti novac, već će se i sama biljka osušiti i propasti.

Ukoliko, pak, želite da izaberete cveće prema horoskopskom znaku znajte da je anturijum savršen za sve rođene u znaku škorpije.

Anturijum je najlepše saksijsko cveće

Naziv anturijum je dobio od grčkih reči anthos što znači cvet i oura – rep koji asocira na veliki zaštitni list, koji okružuje cvetni klip.

U narodu je poznata i kao Flamingov cvet i Plamenac koji ukazuju na njenu neverovatnu lepotu. Privlačni voštani cvetovi srcolikog oblika u jarkoj crvenoj boji unose dašak egzotike u svaki prostor, te ne čudi što je ova zimzelena biljka mnogima omiljeni dekorativni detalj. Može da dostigne visinu i do 75 cm sa tamnozelenim i sjajnim listovima koji su veliki oko 30 cm.

Anturijum zahteva malo vremena i znanja za gajenje

Anturijum je karakteristična biljka tropskog podneblja. Što znači da voli obilje indirektne svetlosti i prijatnu temperaturu – od 20 do 30 stepeni Celzijusovih. Idealni položaj je istočna ili zapadna strana prostorije. Nikako ne sme da se izlaže temperaturi nižoj od 15 stepeni Celzijusovih, kao ni velikim vremenskim kolebanjima, jer može doći do propadanja.

Anturijum, takođe, traži i dosta vlage, tj. redovno zalivanje – svakog trećeg dana tokom leta, a zimi je dovoljno jednom nedeljno.

Veoma je bitno i periodično orošavanje listova prokuvanom ili odstajalom vodom. Tom prilikom pazite da ne pokvasite cvetove.

Zemljište u saksiji mora biti rastresito i kisele vrednosti, te za gajenje možete koristi mešavinu humusa, treseta i rečnog peska sa dodatkom polomljenje cigle ili uglja koji povećavaju propustiljivost.

Da bi vaš anturijum imao jarke cvetove mora se prihranjivati organskim đubrivom bez karbonata. Ovaj proces se obavlja dva puta mesečno u periodu vegetacije – od aprila do septembra.

Anturijum

Za dobar napredak anturijum se presađuje na svake dve godine i to u saksiju za broj veću. Poželjno je da ona bude napravljena od gline ili plastike.

Anturijum je otrovan!

Iako anturijum krase divni cvetovi koji mogu da ulepšavaju prostor mesecima, ova biljka, kao i kroton, je otrovna.

Ukoliko se slučajno unese u organizam može da dovede do opekotina unutar probavnog sistema, bolnih otoka sluznice, pa i do gušenja. Većina simptoma nakon trovanja nestaje posle izvesnog vremena, ali je, ipak, preporučljivo da je držite van domašaja dece i kućnh ljubimaca.

Cvećara Zemun, Jelena ima bogat asortiman raznovrsnog saksijskog i rezanog cveća, uključujući i prelepi anturijum. Pored toga, vrši se i dostava cveća na kućnu adresu, pa vama dragu osobu možete obradovati bez obzira na udaljenost.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *