Cvećara Jelena

Bonsai kao deo dekoracije u vašem prostoru

bonsai drvo Cvećara Jelena 1

Bonsai drvo je jedna od najomiljenijih biljaka svih ljubitelja cveća širom sveta.

Dom je naša oaza mira i izvor prelepih trenutaka. Pa ne čudi što se trudimo da ga učinimo komfornijim i prijatnijim za boravak. Zapravo, svaki komad nameštaja je izabran sa pažnjom i ljubavlju da se o tome može ispričati zasebna priča.

Međutim, nemojte da zaboravite na saksijsko cveće za vaš dom. Iako mnogi smatraju da je u pitanju samo detalj koji prostoriju ispunjava mirisom, u pitanju je mnogo više. Nijedan ukrasni predmet ne može da oplemeni životni prostor kao dašak prirode. Ujedno, cveće unosi harmoniju i pozitivnu energiju. Tako da vaš dom čini savršenim mestom za odmor sa prijateljima i porodicom, ali i za uživanje u tišini sa knjigom u ruci i omiljenom šoljom kafe.

Ukoliko razmišljate koje je najlepše saksijsko cveće za svoj dom, cvećara Zemun, Jelena vam skreće pažnju zašto je bonsai drvo pravi izbor za vas.

Šta je bonsai drvo?

Bonsai, pre svega, predstavlja tehniku uzgoja minijaturnog drveta u maloj posudi. Po tome je i dobila ime od japanskih reči “bon” što znači posuda, saksija i “sai” – saditi.

bonsai drvo Cvećara Jelena 2

Iako se smatra japanskom tehnikom, bonsai je nastao u Kini, u doba Han dinastije 200. godine pre Nove ere. Prema legendi car je bio toliko debeo da mu je bilo naporno da obilazi svoju zemlju. Te je naredio da da se minijaturna kopija carstva sagradi u dvorištu palate kako bi sa prozora spavaće sobe mogao da uživa u njemu.

Na taj način je razvijen novi koncept gajenja. A prvi dokazi o njemu pronađeni su u grobnici princa Zhang Huai-a, koji je umro 706. godine. Dva veka kasnije, za vreme dinastije Song, bonsai se razvio u sofisticiraniju formu pojedinačnog stabla. U početku, primerci su imali debla izrezbarena u obliku zmajeva ili neke druge životinje.

Kada su u 11. veku kineska filzofija i kultura prenete u Japan, Zen sveštenici su doneli i tradiciju bonsai tehnike. Za njih je ona imala religijski značaj, predstavljajući “zelene stepenice koje vode na Nebo”. Kako sam uzgoj zahteva vreme i posvećenost, bonsai je sredstvo za uspostavljanje ravnoteže između čoveka i prirode.

Iz Japana, minijature su stigle do Evrope. Te su u 19. veku predstavljane na izložbama u Parizu i Londonu. A odatle su osvojile čitav svet.

Bonsai je umetničko delo hortikulture

Bonsai je tehnika koja ima za cilj gajenje minijaturne verzije originalnog stabla. Što znači da svaka biljka sa čvrstim stablom uz pravilnu negu može postati bonsai. Ipak, najupotrebljavaniji su bukva, fikus, javor, azaleja, bor, hrast i kesten. Dok se orah ne preporučuje, jer ima velike listove koji se teško prilagođavaju tehnici. Odnosno, nemoguće ih je smanjiti na željenu veličinu.

Postoje 4 načina na koja se može uzgajati bonsai drvo – iz semena, margote, preoblikovanjem kupljene biljke i vađenjem pogodnog primerka iz prirode.

bonsai drvo Cvećara Jelena 3

Ako se odlučite za uzgoj semenom morate biti strpljivi. Prvi rezultati vidljivi su tek nakon 10 godina. Najjednostaviji način jeste kupovina mlade biljke koju ćete orezivati i preoblikovati tako da postane bonsai. Pa se ovaj način preporučuje početnicima. A iskusni uzgajivači radije biraju gajenje iz margote, tj. ožiljavanjem dela grane. Mada vole i sami u prirodi da pronađu biljku koja se, zbog određenih okolnosti, nije dovoljno razvila. Te da iz nje naprave malo umetničko delo.

Kako se neguje bonsai drvo?

Bonsai minijaturno drvo može na različite načina da se formira. Da biste imali uspravnu verziju neophodno je da tokom rasta mladu biljku zavežete za štap koji ste zaboli u zemlju pod uglom od 45 stepeni. Ukoliko želite da vaš bonsai raste pod uglom posadite ga u središte četvorougaone ili okrugle saksije.

Bonsai drvo može da ima i veoma atraktivni kaskadni oblik. On se postiže obavijanjem mlade biljke žicom, a zatim savijanjem vrha do u visini tla.

Imajte u vidu da bonsai drvo zadržava osobine velikog primerka. Tako da zemljište morate prilagoti samoj vrsti. U toplim mesecima zalivanje se vrši svakog dana, preko listova. Zimi malo ređe, čim zemlja u saksiji postane suva. Takođe, neophodno je i redovno prihranjivanje đubrivom koje u sebi sadrži azot, fosfor i kalijum.

Orezivanje je veoma važno za lepotu biljke, ali i za podsticanje rasta. Ona se obavlja u toku mirovanja. Idealni period je rano proleće kako bi vaš bonsai cvetao.

Cvećara Jelena ima bogatu ponudu bonsai drveća, tako da ćete sigurno pronaći onaj koji želite. S obzirom da je bonsai prelepi poklon za svaku priliku, dostava cveća na kućnu adresu je pravi način da iznenadite dragu osobu mini verzijom njenog omiljenog drveta.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *