Cvećara Jelena

Suncokreti

Suncokreti

Suncokreti su poznata biljka širom sveta. Njeno ulje i brašno koristimo u ishrani. A gotovo da ne postoji osoba kojoj semenke suncokreta nisu omiljena grickalica.

Međutim, suncokreti su mnogo više od industrijske sirovine. Svojom lepotom i jarkom bojom mnogima su najlepše cveće. Pa ih često srećemo u baštama, ali i vazama i kao saksijsko cveće za vaš dom.

Uzgajali su ih još pre 5.000 godina indijska plemena u Severnoj Americi. Mada arheološka nalazišta u Meksiku potvrđuju njihovo postojanje oko 2600. godine pre Nove ere. Najraniji poznati primeri potpuno odomaćene biljke u Sjedinjenim Državama pronađeni su u Tenesiju i datiraju oko 2300. godine pre Nove ere.

Zahvaljujući španskim istraživačima, koji su u 16. veku otkrili Novi svet, suncokret je zajedno sa drugim biljem donet u Evropu. Dva veka kasnije postao je osnovna namirnica u Rusiji, jer je njegovo ulje bilo dozvoljeno tokom posta.

Buket od suncokreta

Suncokreti privlače pažnju svojom neobičnom lepotom

Suncokret je najveća biljka iz porodice glavočika. Može da naraste i do 2,5 m. Mada je Nemac Hans-Peter Schiffer uzgajio primerak visine 9,17 m, koji je 2009. godine ušao u Ginisovu knjigu rekorda.

Suncokreti ne rastu samo visoko iznad zemlje. Čak i vlaknasti koren može da prodre do 3 m u dubinu. Upravo zbog ovakvog granjanja, kao i zbog moći da upija vodu i štetne materije, ova biljka se često koristi za isušivanje močvara i čišćenje zagađenog zemljišta od otpadnih voda, olova i radioaktivnih materija.

Prepoznatljiva krupna glava se, zapravo, sastoji od preko 1.000 pojedinačnih cvetova. Oni su precizno raspoređeni tako da čine cvast nalik jednom ogromnom cvetu, koji privlači poglede.

Suncokreti su cveće koje voli Sunce. Sa svitanjem se okreću ka istoku. Prateći kretanje Sunca, uveče je cvet na zapadu. Da bi kada Sunce zađe njegova cvetna glava klonula kao da spava. Upravo je po ovoj osobini suncokret i dobio ime.

Iako ih prepoznajemo kao žuto cveće, postoje i crveni i ljubičasti. Takođe, pojedine hibridne vrste rastu do 20 cm. Te su savršeno saksijsko cveće za terasu.

Suncokreti imaju veliku simboliku

Suncokret je biljka besmrtnosti. Za američke Indijance ona predstavlja simbol svetlosti i plodnosti. Dok boja simbolizuje vitalnosti i energiju.

Prema starogrčkoj mitologiji suncokreti su nastali od nimfe Klitije. Legenda kaže da je nakon neuzvraćene Apolonove ljubavi nimfa pobegla u pustinju, gde je bila bez hrane i vode. Kako je stalno gledala u Sunce, željno čekajući da se Apolonova kočija vrati, jednog dana se pretvorila u krupni cvet žute boje.

Suncokreti spadaju i u feng šui cveće. Drevna kineska filozofija ih vezuje za dug život, snagu i sreću. A mlade Kineskinje veruju da ako bace preko ramena 3 semenke suncokreta ubrzo će upoznati svog supruga.

Suncokreti postoje i u Hrišćanstvu, gde označavaju simbol Božije ljubavi. Mada su korišćeni i kao lek. Smatralo se da cvet leči depresiju, a ogrlice od nanizanih suncokretovih semenki da čuvaju od velikih boginja.

Kako se gaji suncokret?

Suncokreti su jednostavni za održavanje. Odgovara im neutralna ili blago alkalna, rastresita zemlja. Da bi biljka dobro napredovala potrebno je redovno zalivanje. U protivnom dolazi do oštećenja listova koji ne mogu da se regenerišu naknadnim zalivanjem. Što znači da će i čitava biljka vrlo brzo propasti.

Sadnja se ne preporučuje pre nego što se završi mraz. Idealno vreme je april. Seme zasadite u saksiju na 3 cm i čuvajte na toplom mestu, uz obilno zalivanje i prihranjivanje 2 puta nedeljno. U roku od 3 meseca imaćete potpuno odrasli suncokret u svom domu.

Suncokreti zrače pozitivno energijom, te su pravi izbor za cvetne aranžmane. Ukoliko niste u mogućnosti lično da dođete cvećara Zemun, Jelena vam nudi posebnu uslugu, a to je online kupovina cveća i dostava buketa na željenu adresu.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *