Cvećara Jelena

Saveti za negu biljaka

Saveti za negu biljaka

Saveti za negu biljaka pomoći će vam da imate najlepše saksijsko cveće u stanu.

Naš dom je najbolji odraz naše ličnosti, ali i talenta za dekor. Pa svaki komad nameštaja i ukras u njemu biramo sa puno pažnje i posvećenosti. Ipak, bez cveća prostor izgleda hladan i nepristupačan.

Svojim vedrim bojama ne samo da oplemenjuje sobu, već cveće unosi harmoniju i mir, koji je svima potreban. Dok su biljke za radni prostor značajni prečišćivači vazduha, obezbeđujući nam kvalitetan i zdrav posao.

Saveti za negu biljakaImajući ovo u vidu ne čudi da saksijsko cveće za vaš dom ima dugu tradiciju gajenja i poklonjanja. Zapravo, dostava cveća na kućnu adresu nije namenjena samo za rođendane, 8. mart i Dan zaljubljenih. Jer, za poklanjanje buketa, cvetnih korpica, pa i saksijskih biljaka svaki trenutak je pravi, a efekat iznenađenje donosi dodatni šarm vašem gestu.

Iako svi znamo da cveće u vazi nema dug vek trajanja, nažalost i saksijsko bilje može da uvene. Zbog toga vam cvećara Zemun, Jelena otkriva koji su najpraktičniji i najdelotvorniji saveti za negu biljaka.

Saveti za negu biljaka polaze od zalivanja

Za opstanak saksijskom cveću je neophodna voda. Pa zato saveti za negu biljaka najviše pažnje posvećuju ovom koraku.

Svaka vrsta ima tačan period za zalivanje. Da biste bili sigurni kada je pravi trenutak stručnjaci naglašavaju da je najbolja provera dodir. Naime, zlatno pravilo za većinu biljaka jeste centimetar suve zemlje u saksiji. Ako i su i listovi postali suvi i smežurani, biljci će trebati malo više vode nego u redovnoj rutini.

Saveti za negu biljakaMeđutim, saveti za negu biljaka ističu da je bolje biljku duže ostaviti bez vode, nego preterati sa zalivanjem. U tom slučaju dolazi do uništavanja ne samo lišća i stabla, već i korena.

Saksijsko cveće voli stabilnost

Pre nego što krenete u kupovinu važno je da odredite uslove u svom domu. Jer, cveće će uspevati jedino ako je smešteno na pravoj poziciji u prostoriji. Pre svega, treba izbegavati izlaganje direktnim sunčevim zracima. Ni potpuno senovita mesta nisu poželjna za gajenje, jer je onemogućeno obavljanje fotosinteze.

Temperatura je takođe važna. Pa su velike promene u temperaturi i vlažnosti vazduha štetne za biljku. Naročito treba izbegavati promaju i veštačke izvore toplote, poput radijatora, grejalica i peći.

Nemojte da zaboravite da biljka tokom vremena raste i da je morate presađivati u veću saksiju. Obično se ovaj posao obavlja svake druge godine.

Saveti za negu biljaka podrazumevaju i adekvatnu prihranu

Pored dodataka koji se kupuju u cvećarama i poljoprivrednim apotekama, za prihranu možete koristiti i rastvore koje ste sami napravili. Gotovo sve biljke vole šećer, naročito kaktusi i sukulenti u vašem domu. Tako da možete pre zalivanja posuti u zemlju jednu kafenu kašiku šećera.

Blagotvorni efekat ima i ricinusovo ulje. Za ovaj rastvor koristite litar odstajale vode i jednu kafenu kašiku ricinusovog ulja. Kada se ulje dobro rastvori, promućkajte flašu i zalijte biljku. Ako ona cveta jednom godišnje dovoljna je jedna takva prihrana. Dok kod biljaka koje stalno cvetaju prihranjivanje vršite jednom mesečno.

Za jačanje saksijskog cveća najbolje sredstvo je aspirin. Jednu tabletu od 300 mg rastvorite u litar vode i njime prskajte biljku.

Saveti za negu biljaka obezbeđuju zaštitu od štetočina

Verovali ili ne, šibice štite biljku od mušica i drugih sitnih štetočina. Uz ivicu saksije, a na razdaljini od 5 cm pobodite glave šibica u zemlju. Zatim zalijte biljku. Nakon dva dan šibice zamenite novim. U sledeća 2 dana videćete da je vaše cveće oslobođeno upornih štetočina.

Saveti za negu biljakaDok za gljivice koristite bakarne novčiće, postavljene u zemlju oko biljke. Bakar deluje na spore gljiva, te će u kratkom roku one nestati.

Posetite cvećaru Jelena, jer vas ovde čeka najlepše cveće i stručno osoblje koje će vam dati značajne savete za njegovo gajenje.

Related Posts

One thought on “Saveti za negu biljaka

  1. Teodora Stanković kaže:

    Poštovani, imam prelepi spatifilum koji prvi put cveta posle tri godine. Ali listovi su mu pocrneli, nešto sam pogrešno radila. Da li sam mu davala suviše jake prihrane ili previše zalivala ne znam. Stabljike su i dalje zdrave, samo listovi crne. Da li treba da odsečem te listove i koliko da ih odsečem? Ima još zdravih listova koji niču i novih cvetova.
    Hvala unapred na odgovoru.
    Teodora Stanković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *