Cvećara Jelena

Kroton – biljka najšarenijih listova

Kroton

Kroton, tj. Codiaeum variegatum potiče iz Malezije, Australije i Polinezije,a u Evropu, tačnije u London, je donet 1875. godine. Zbog šarenih listova nazivan je i Kaput Svetog Josipa.

Kroton je bijlka neobične lepote

Kroton je karakteristična zimzelena biljka tropskih predela, te u prirodnom staništu može da dostigne visinu i do 3 metra. Kod nas se gaji u saksijama i visine je do 1-1,5 metra.

Danas postoji veliki broj vrsta krotona. Pojedini su nalik lovoru, a drugi imaju oblik lista sličan hrastu. Odnosno, mogu biti uski, duguljasti, ovalni, nazubljeni, duboko zarezani, kopljasti ili vrpčasti. Dolaze u intenzivnim, sjajnim nijansama od tamno zelene, preko žute, do narandžaste i crvene. Svi imaju izrazite rebraste šare, dok su pojedini ukrašeni i tamnijim pegama, pa je nemoguće na jednoj biljci pronaći dva potpuno ista lista.

Kroton

Upravo zbog upečatljivih listova koji ih izdvaju od drugih oni predstavljaju idealne biljke za vaš prostor. Jer, bez obzira da li se nalazi na sunčanoj terasi tokom leta ili pored prozora u hladnijim danima, kroton će ukrasiti svaki deo stana.

Mnogi ističu da je ovo najšarenije i najlepše saksijsko cveće. Iako su cvetovi neupadljivi i bez mirisa. Zapravo, tokom leta odrasle biljke formiraju na dugim delovima grozdasti klas od sitnih cvetova zvezdastaog oblika. Ova biljka ima odvojene muške i ženske cvetove. Muški imaju pet belih latica sa 20 – 30 prašnika. Dok su ženski cvetovi žute boje.

Kroton retko cveta u kućnim uslovima, a ako se to desi, treba redovno otklanjati osušene cvetove kako ne bi trošili snagu biljci.

Kroton voli sunčana mesta

Kroton nije zahtevan za gajenje,pa često spada u biljke za radni prostor.

Glavni uslov da bi kroton zadržao jarke listove jeste svetlost. Naime, što je više svetla, to će šare na njima biti izraženije, u protivnom, listovi gube sjaj i postaju zeleniji.

Idealno mesto je prozor prema istoku ili zapadu i temperatura oko 20 stepeni Celzijusovih. Leti može da „preživi“ i temperaturu do 27 stepeni Celzijusovih. Savet je da ga nikako ne smete tokom zimskih dana izlagati temperaturi nižoj od 12 stepeni Celzijusovih, kao ni promaji.

Takođe, treba voditi računa o vlažnosti zemlje. Ona mora biti konstantno malo vlažna i drenirana kako se ne bi zadržavala u korenu, jer to može da ošteti biljku. Zalivanje se vrši direktno u zemlju, leti dva puta nedeljno, a zimi je dovoljno jednom. Kako je osetljiv na tvrdu i hladnu vodu, morate ga zalivati filtriranom.

Pored redovnog zalivanja, tokom leta potrebno je i orošavanje mlakom vodom i periodično brisanje listova vlažnim sunđerom.

Kroton

Prehranjivanje se obavlja u periodu vegetacije – od aprila do novembra. Preporučljiva je upotreba đubriva sa dosta kalijuma, jer on omogućava da listovi imaju lepu i sjajnu boju.

Kroton morate presađivati u proleće i to u saksiju koja je za 2 cm šira od prethodne.

Razmnožavanje se vrši pomoću koso odsečenih reznica. One moraju biti duge najmanje 10 cm i sa najmanje dva para listova.

Kroton je otrovan!

Pojedino saksijsko cveće za vaš dom je opasno po zdravlje ljudi. U tu grupu spada i kroton! Njegov sok je otrovan i izaziva crvenilo poput ekcema, a ponekad i povraćanje. Zato se savetuje nošenje rukavica tokom nege da ne bi došlo do iritacija na koži i neželjenih reakcija.

Cvećara Zemun, Jelena u svojoj ponudi ima ovu neobičnu biljku.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *