Cvećara Jelena

Da bi vam cveće duže trajalo, pridržavajte se ovih saveta

Da cveće duže traje, Cvećara Jelena

Cveće duže traje ukoliko poštujete nekoliko veoma jednostavnih pravila, a najvažnije je da temperatura prostorije i vode bude odgovarajuća.

Ulepšali ste sebi dan raskošnim buketom ili dobili na poklon gerber? Pozvani ste na kršenje i pribojavate se da će bela orhideja klonuti tokom noći? Ne brinite, postoji način da cveće ostane podjednako sveže kao i kad ste ga kupili. Što je još bolje, nije vam potrebna nikakva posebna veština, ni skupa sredstva da biste to postigli. Na izgled i trajnost cveća utiču uslovi u kojima držite biljku, što uključuje temperaturu i vlažnost vazduha, kao i kvalitet vode u kojoj stoji.

Važno je da odmah nakon kupovine odvojite nekoliko minuta kako biste sve odradili pravilno. Pre nego što stavite cveće u vazu, skratite stabljike. Drške isecite čistim, oštrim makazama, pod uglom, kako biste izbegli da cela površina stabljike dodiruje dno. Postupak ponavljajte na svaka tri dana. Pažljivo uklonite sve listiće koji se nalaze pri dnu biljke. Važno je da samo stabljike budu potopljene u vodu. Uvelo lišće odmah odstranite kako biste obezbedili više prostora i vazduha za ono zdravo.

Da cveće duže traje, Cvećara JelenaDa cveće duže traje, temperatura treba da bude optimalna

Čak i najsvežiji aranžman propašće ako ga čuvate u pretoploj prostoriji. Direktna izloženost suncu spržiće listove i latice i dovesti do njihovog opadanja. Takvom cveću nema pomoći i zato je predostrožnost i više nego potrebna. Ako ste buket kupili za poklon, najbolje je da ga iznesete na terasu i smestite u senovit kutak, gde će biti zaštićeno od zraka. Izvadite ga iz vaze neposredno pre polaska. Na taj način, anturijum, amarilis, kala i druge vrste, neće izgubiti na svežini i lepoti.

Ukoliko ste cveće kupili za sebe, vazu ne stavljajte blizu prozora. Izbegavajte i blizinu grejnih tela, posebno peći i radijatora. Cveću, kao ni ljudima, ne prija izloženost intenzivnom strujanju vazduha, pa ne treba da bude na udaru klime.

Vlažnost vazduha i neposredno okruženje

Imajte u vidu da su uslovi na prodajnim mestima često drugačiji od onih koje imate u stanu. Izrazito suv vazduh, posebno u letnjem periodu, jedan je od najvećih neprijatelja rezanog cveća. Da biste predupredili sušenje latica, u prostoriji sa vazom držite i ovlaživač vazduha.

Mnogi ljubitelji cveća ne znaju da ono ne sme da stoji pored svežeg voća i povrća. Razlog leži u hemijskoj reakciji do koje dolazi tokom njihovog zrenja. Tada se oslobađaju jedinjenja koja mogu podstaći otvaranje latica i time, indirektno, skratiti životni vek aranžmana.

Da cveće duže traje, Cvećara JelenaRedovno menjajte vodu u vazi

Ako želite da vam cveće u vazi duže traje, menjajte vodu barem dva puta nedeljno i uklonite sve delove biljke koji su počeli da trule. Neredovno održavanje posude dovešće do razmnožavanja mikroorganizama i stvaranja neprijatnog mirisa. Ukoliko pri promeni vode na vazi primetite nečistoću, očistite je krpom natopljenom sapunicom i zatim dobro isperite.

Što se tiče temperature vode, bez obzira na godišnje doba, ona treba da bude umerena. Ledena ili vruća voda upropastiće cveće i nikada je nemojte koristiti.

Ne zaboravite da cveće traži negu i dok ste vi na odmoru. Nemojte ga kupovati pre dužeg puta ili odlaska na letovanje jer neće moći da preživi. Rezano cveće traje znatno kraće u odnosu na ono saksijsko. Ako ste često odsutni, razmislite o kupovini jerusalimske ruže. Toj neobičnoj biljci zemlja nije potrebna, a mala količina vode dovoljna je da ozeleni i oživi. Podjednako praktična je i večna ruža, koja se posebnom tehnologijom štiti od procesa truljenja. Njoj nije potrebna čak ni vaza sa vodom, a lepotom uspešno parira najlepšim primercima svežeg cveća.

Ako tražite egzotičnu korpu sa ljiljanima, glamurozni buket koji ćete pokloniti mladencima ili samo jednu crvenu ružu za voljenu osobu, posetite Cvećaru Jelena. Kod nas ćete pronaći i saksijsko cveće koje se sjajno uklapa u moderne enterijere, uključujući kaktuse, sukulente, šefleru i druge biljke. Posetite našu onlajn prodavnicu i odaberite cveće po svom ukusu. Ukoliko to želite, dostavićemo vam proizvode na bilo koju adresu u Srbiji.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *