Cvećara Jelena

Kako pripremiti cveće za jesen?

Kako pripremiti cveće za jesen

„Kako pripremiti cveće za jesen,” je pitanje koje svake godine postavljaju ljubitelji cveća.

Sa dolaskom jeseni i zime ne znači da dolazi kraj uživanju u cveću. Međutim, da bi najlepše saksijsko cveće takvo ostalo tokom čitave godine sada je potrebna dodatna pažnja.

Iako postoje prave jesenje biljke koje dobro podnose suve prostore, većina, ipak, “oseća” promenu godišnjeg doba, te da bi vaši zeleni ljubimci u toku zimskih meseci pravilno napredovali morate se informisati.

Savete vezane za pitanje kako pripremiti cveće za jesen pruža vam cvećara Zemun, Jelena.

Kako pripremiti cveće za jesen – pronađite odgovarajuće mesto

Saksijsko cveće za vaš dom najčešće letnje mesece provede na terasi ili u bašti. Iako su dani još uvek topli, noći postaju hladne, što nikako ne prija ovom bilju, pa može doći do oštećenja na listovima. Naročito kada su u pitanju fikus, dracena, palma.

Zato je prvi korak kod planiranja kako pripremiti cveće za jesen njegovo unošenje u stan. Sobne biljke treba rasporediti što bliže prozoru, kako bi se postepeno privikavale na dane u kojima će biti sve manje svetlosti, ali ih držite dalje od radijatora i drugih izvora toplote. Prilikom raspoređivanja vodite računa da svaka biljka ima dovoljno prostora za nesmetan rast.

Kako pripremiti cveće za jesen

Veoma je bitno da pre unošenja otklonite svo osušeno lišće, a zatim da biljku istuširate slabim mlazom vode. Saksijsko cveće koje je i tokom leta bilo u stanu dovoljno je da obrišete mokrom krpom. Na taj način sa listova skidate prašinu koja smanjuje redukciju svetlosti.

Kaktusi  nikako ne smeju da dočekaju prvi jutarnji mraz napolju. Te je poželjno da ih na vreme pripremite za zimski san. Osim u sobi, jesen i zimu mogu da provedu i u garaži ili zastakljenoj terasi gde temperatura nije niža od 8 stepeni Celzijusovih. Obavezno ih izdignite sa betona i zaštitite od hladnoće. U tom položaju ostaju do marta, pa ih ne smete pomerati ili zalivati.

Kako pripremiti cveće za jesen – zalivanje

Tokom jeseni biljke ulaze u fazu mirovanja, pa je proces fotosinteze manje intenzivan. Samim tim potrebna je i manja količina vode.

Zalivanje biljaka zavisi od vrste, ali postoje određena pravila bez obzira o kom cveću je reč. Naime, zalivanje se obavlja ujutru. Nakon pola sata višak vode iz tacne prosipajte, u protivnom doći će do truljenja korena. Za zalivanje možete koristi i čaj, kao i vodu u kojoj su kuvana jaja, jer daju biljci potrebne minerale. Dok sobnu paprat ponekad možete “počastiti” pivom.

Orošavanje se vrši odstajalom vodom i to samo prepodne.

Ukoliko cvetovi počnu da venu zalijte biljku vodom koju ste blago zašećerili. Ovu mešavinu iskoristite i za rezano cveće, kao i cveće u vazi kako bi ono duže trajalo.

Kako pripremiti cveće za jesen – prehranjivanje i presađivanje

Bitan deo u pitanju “kako pripremiti cveće za jesen” odnosi se prehranjihavanje. Ono se vrši samo početkom jeseni kako bi se biljka fiziološki pripremila za zimu. Prilikom kupovine vodite računa da je koncentracija azota manja, a fosfora i kalijuma veća. Najbolja je upotreba organskih preparata sa ekstraktom algi i aminokiselinama.

Kako pripremiti cveće za jesen

Presađivanje biljaka u toku jeseni i zime nije preporučljivo, jer u tom period one miruju. Ukoliko baš morate presaditi biljku obavezno koristite potpuno novu zemlju i veću saksiju od one u kojoj se do tada biljka nalazila.

Cvećara Jelena ima bogat asortiman rezanog i saksijskog cveća. Ako niste u mogućnosti da dođete do nas, tu je online kupovina cveća preko zvaničnog sajta cvecarajelena.com

 

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *