Cvećara Jelena

Nega sobnog cveća zimi

Nega sobnog cveća zimi-Cvećara Jelena

Nega sobnog cveća zimi može biti teža nego u toplim mesecima. Iako najlepše saksijsko cveće prelazi u stanje mirovanja nedostatak sunčeve svetlosti, suv vazduh u prostorijama i niske spoljašnje temperature negativno utiču na biljke.

Nije redak slučaj da ljubitelji botanike sa tugom gledaju kako njihov omiljeni ukras u domu iz dana u dan gubi lišće i lagano vene. Razlog tome jeste neadekvatna nega sobnog cveća zimi, ma koliko se činilo da sve radite pravilno.

Da biste sačuvali svoje cveće tokom čitave godine, cvećara Zemun, Jelena vam otkriva koji su najdelotvorniji saveti za negu biljaka zimi.

Nega sobnog cveća zimi 1 - cvećara JelenaNega sobnog cveća zimi započinje idealnom temperaturom

Nagle promene sobne temperature nikome ne prijaju, pa ni biljkama. Zato nega sobnog cveća zimi veliku pažnju posvećuje održavanju prave temperature.

Obično su idealni uslovi za saksijsko cveće za vaš dom od 15 do 20 stepeni Celzijusovih. Pojedinim vrstama, kao što su božićna zvezda, ciklama i azaleja, pogoduju niže temperature – oko 13 stepeni. Dok zimske ruže uspevaju na temperaturi od 7 stepeni Celzijusovih.

Zimski dani su ispunjeni mrazom i vetrom, pa morate biljke zaštiti od hladnog vazduha. Odnosno vodite računa da je izolacija na prozorima dobra, kako cveće ne bi bilo izloženo promaji. Posebno ono koje čuvate pored prozora.

Takođe, držite biljke dalje od izvora toplote, poput peći, kamina, radijatora, pa i ventilacionih otvora. Jer, naleti vrućeg vazduha jednako loše utiču na vašu biljku kao i hladan vazduh.

Nega sobnog cveća  – vlažnost vazduha i svetlost

Zimi su dani kraći. Samim tim je smanjena sunčeva svetlost koja je neophodna za pravilan razvoj, pa morate svoje sobne biljke da premestite što bliže izvoru svetlosti. Preporučljivo je da to bude prozor okrenut prema jugu ili zapadu, jer on ostaje najduže osvetljen.

Ukoliko želite da kaktusi i sukulenti u vašem domu cvetaju u proleće osigurajte im maksimalnu dnevnu svetlost. To ćete postići redovnim brisanjem kako unutrašnje, tako i spoljašnje strane prozora. Možete dodati i veštačko svetlo. Naročito su pogodne fluorescentne sijalice koje ne greju, a daju svetlost koja je približna prirodnom. Za efikasnije rezultate postavite ih 10 do 30 cm iznad saksije.

Nega sobnog cveća zimi 2-Cvećara JelenaPored svetlosti i temperature, nega sobnog cveća zimi podrazumeva brigu i o vlažnosti vazduha. Ona zavisi, pre svega, od veličine biljke. Većim je potrebno 40, a manjim biljkama oko 60 odsto vlažnosti. Zbog grejanja vazduh u prostorijama je suv, pa obavezno na grejna tela držite posudu sa vodom. Ili, pak, saksiju postavite na podmetač sa vlažnim kamenčićima kako biste sprečili isušivanje biljaka.

Da li nega sobnog cveća zimi obuhvata zalivanje?

Najčešće greška koju ljudi prave u gajenju jeste ista rutina zalivanja kao u letnjim mesecima. Imajte u vidu da je kod čak 95 odsto sobnih biljaka potrebno da se zemlja potpuno osuši pre nego što je ponovo nakvasite. Jedino zimsko cveće morate zalivati na svaka 2 do 3 dana, jer je ovo njihov period za cvetanje.

Osim vrste, zalivanje zavisi i od temperature prostorije, kao i mesta gde ste biljku postavili.

S obzirom da se površinski sloj zemlje brže suši zbog grejanja, on nije dobar pokazatelj da li je cveću potrebna voda. Najbolje ćete izvršiti proveru ako gurnete prst u zemlju do 2 cm dubine. Ukoliko je potpuno suva, vreme je da svoju biljku zalijete.

Veliki izbor cveća, ali i saveta za negu, možete potražiti u cvećari Jelena. Klijentima koji nisu u mogućnosti lično da nas posete nudimo posebne usluge, a to su online kupovina cveća i dostava cveća na kućnu adresu.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *