Cvećara Jelena

Sanseverije u boji – Ukrasna biljka za miran san

Sanseverija u boji

Sanseverije u boji zaista može da promeni ambijent u vašem domu i da ukrasi prostoriju na najprirodniji mogući način. Poznata i kao „biljka zmija“ pripada porodici ljiljana. S obzirom na to da je reč o biljki koja je veoma izdržljiva i lako se prilagođava različitim uslovima, idealan je odabir za one koji vole biljke, ali nemaju mnogo uspeha u njihovom gajenju.

Sanseverija se smatra najotpornijom ukrasnom biljkom koja može da preživi u raznim uslovima. Ima lišće koje podseća na vrh mača. Pored toga, sjajna je za pročišćavanje vazduha, pa je idealna za gajenje u zatvorenim prostorijama.

Jedinstvena je po tome što tokom noći pretvara ugljen-dioksid u kiseonik. Zbog toga vlada verovanje da je ova biljka idealna za miran san. Pored toga, uklanja i formaldexid iz vazduha.

Rod sanseverije potiče iz Afrike, južne Azije i sa Madagaskara. Postoji više od 70 vrsta. Svaki od listova može da dostigne visinu od 2 metra i prečnik od 3 inča. Nazivaju se i „biljke koplje“ zbog specifičnog lista. Cvet sanseverije ima veoma prijatan i specifičan miris.

Sanseverije u boji – Gajenje u stanu

Sanseverije u boji je biljka koja veoma jednostavna za održavanje. Mogu biti zanemarene nedeljama, pa ipak i dalje izgledati sveže. Ujedno, vazduh u vašem domu uvek će biti svež i očišćen od svih potencijalno-štetnih materija.

Prednosti sanseverije:

 • Izdržljive u zatvorenim prostorijama;
 • Mogu se postaviti bilo gde;
 • Zauzimaju malo prostora;
 • Nije ih potrebno često zalivati;
 • Mogu se gajiti kako unutra, tako i napolju;
 • Sjajne biljke za početnike.

Cilindrična sanseverije u boji je poznata kao izdržljiva ukrasna biljka, jednostavna za održavanje i lako ju je kultivisati.

Sanseverija u boji

Njihove saksije treba da budu u potpunosti isušene. Listove možete da brišete vlažnom krpom kako biste skinuli prašinu sa njih. Listovi sanseverije su šiljati i prilikom brisanja, vodite računa o tome da ih ne polomite ili oštetite, jer će onda prestati da rastu.

Sanseverije u boji, generalno, sporo raste, i može da živi dugi niz godina.

Sanseverija voli jaku svetlost, ali uspeva i ukoliko se nalazi u senci. Ukoliko je gajite tako da je stalno izložena suncu, listovi će rasti uspravno. Prija im topla sobna temperatura, između 18 i 26 stepeni. Nikada ih ne izlažite temperaturi nižoj od 13 stepeni.

Tokom perioda aktivnog rasta, zalivajte je umereno. Prekomerno zalivanje dovodi do truljenja. Kvasite samo zemlju, a ne i listove. Ukoliko imate saksiju sa tacnom, postarajte se da tacna uvek bude suva, kako ne biste oštetili korenje. Za bolji rast, možete da nanosite tečno đubrivo jednom mesečno. Ukoliko želite da je presadite, uradite to u proleće.

Sanseverije u boji – Gajenje u dvorištu

Sanseveriju je moguće gajiti u bašti, u blagoj do tropskoj klimi. Prilikom sađenja, postarajte se da ima dovoljno razmaka između njih, kako se vremenom korenje ne bi oštetilo. Ukoliko je biljka dugo bila u senci, prilikom presađivanja morate da je klimatizujete. Nikako je nemojte naglo premestiti na sunce.

Sanseverija u boji

Sanseverija najbolje uspeva u dobro dreniranoj, peskovitoj zemlji. Zalivajte je jednom do dva puta mesečno tokom toplih meseci, a zimi, zemlja treba da bude suva. Imajte na umu da je sanseverija otporna na sušu. Ostavite zemlju da se osuši pre ponovnog zalivanja. Jedino što može da uništi ovu biljku jeste prekomerno zalivanje i dugotrajno izlaganje niskim temperaturama.

Cvećara Jelena – Biljke za vaš dom

Cvećara Jelena nalazi se u Zemunu i kod nas možete da pronađete raznobojne sanseverije. Zdrave i negovane biljke u saksiji uvek su mogle da oplemene dok i poboljšaju atmosferu, a sanseverije u boji može, osim toga, i da poboljša kvalitet vazduha u vašem domu.

U ponudi imamo crvene, narandžaste, zelene, žute i klasične sanseverije. Osim saksijskog cveća, kod nas možete da pronađete i najkreativnije cvetne aranžmane, bukete, kao i rezano cveće idealno za vazu.

Vršimo i dostavu cveća na bilo koju adresu u Srbiji. Ulepšajte svoj dom na najprirodniji način! Cvećara Jelena je uvek tu za vas sa najboljom ponudom zdravog, negovanog i kvalitetnog cveća.

Related Posts

2 thoughts on “Sanseverije u boji – Ukrasna biljka za miran san

 1. Biljana kaže:

  Da li je sanseverija u boji, tj. sa cvetom, pravi cvet ili je to veštački cvet.

  1. SVETLANA kaže:

   KAKO SE DOBIJA VRH SANSAVERIJA U BOJAMA. DA LI JE TO PRAVI CVET ILI JE U PITANJU POSEBAN POSTUPAK BOJENJA VRHA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *