Cvećara Jelena

Gerberi – Omiljeno cveće za aranžmane

Gerberi

Gerberi su omiljeno cveće mnogima, pa ne čudi što zauzimaju 5. mesto kada je dostava cveća u pitanju. Pripadaju porodici Asteraceae sa preko 100 različitih vrsta, od koji oko 30 raste isključivo u divljini.

Gerberi potiču iz Afrike, Severne Amerike, Madagaskara i iz tropskih delova Azije. Otkrio ih je Škotlanđanin Robert Jameson 1884. godine, na ekspediciji u južnoj Africi. Latinski naziv, Gerbera jamesoni delimično nose po njemu, dok drugi deo je u čast nemačkog botaničara Traugott Gerbera.

Gerberi su odmah osvojili Englesku, pa im je 1889. godine D. Hooker posvetio članak u najčuvenijem botaničarskom magazinu – Curtis’s Botanical Magazine. Vrlo brzo su postali popularni i u Holandiji koja i danas važi za najvećeg proizvođača ovog cveća.

Gerberi imaju višestruko značenje

Gerberi imaju karakteristične duguljaste, valovite listove, sakupljene u rozetu. Prelepi cvetovi crvene, bele, roze, žute i narandžaste boje svojom veličinom privlače poglede gde god se nalaze. Te opravdano spadaju u najlepše cveće.

Gerberi

Baš kao i kale, beli gerberi simbolizuju čistotu i nevinost. Žuti označavaju veselje, narandžasti zdravlje i život, a roze deluju umirijuće. Crveni cvetovi, kao i kod drugih vrsta, su zaduženi za strast i energiju. Pa ukoliko se pitate kojim cvećem poručiti “Volim te”, odgovor možete pronaći u magiji crvenih gerbera, jer prema mišljenju stručnjaka upravo su oni najbolji izraz ljubavi i poštovanja.

Gerberi su obavezni detalj svakog buketa

Gerberi su pravi predstavnici lepote prirode. Svojim atraktivnim izgledom unose svežinu u svaki prostor, a raznovrsnošću boja pružaju neverovatne mogućnosti za ukrašavanje. Odlično se slažu sa drugim ukrasnim cvećem i zelenilom, dajući svečanu notu čitavom aranžmanu. Pa su česta dekoracija za venčanja.

S obzirom da se praznik žena bliži, gerberi su savršeno cveće za 8. mart. Umesto klasičnog poklona od crvenih ruža, neka vaš buket za ovaj dan krase veliki cvetovi gerbera veselog kolora.

Da bi ovo cveće u vazi duže trajalo ne treba ga prelivati vodom, već je dovoljno samo 2 cm vode. Nakon 4 dana, kada cvet klone, treba oprati vazu, promeniti vodu i drške iseći centimetar iznad dela dokle su bile vodi.

Možete primeniti i neki od „trikova“ za održavanje svežine rezanog cveća. Tako da ćete imati prelepi buket gerbera i do dve nedelje.

Gerberi su najlepše saksijsko cveće

Gerberi se gaje i u saksijama i baštama. Cvetaju od maja do septembra u vidu grma koji može biti i do 40 cm visine. Životni vek im je 4 godine.

Kako su veoma laki za održavanje čine prave biljke za radni prostor. Dovoljno im je toplo, svetlo mesto, ali bez direktnih sunčevih zraka. Jedino je važno da se zemlja ne osuši potpuno, te je treba stalno održavati vlažnom. Prihranjivanje se obavlja jednom u dve nedelje. Tada je obavezno otklanjanje uvenulih cvetova da bi mladi pupoljci imali dovoljno hranljivih materija za razvoj. Tokom zime prestaje se sa prihranjivanjem, dok se zalivanje obavlja ređe.

Cveće za slavu

Gerberi se razmnožavaju podelom korena ili semenom, a za sadnju najbolja je mešavina zemlje, treseta i peska.

Cvećara Zemun, Jelena ima gerbere različitih boja, pa će stručno osoblje napraviti buket po vašoj želji. Ukoliko niste u mogućnosti lično da obavite kupovinu, budite bez brige, jer vam je dostupna posebna usluga – online kupovina cveća.

 

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *