Cvećara Jelena

Krasula – Najlepše saksijsko cveće

krasula cvećara Jelena 1

Krasula je najlepše saksijsko cveće koje treba da ima svaki dom.

Širom sveta poznata je pod nazivom japansko drvo novca, dolar drvo, parac. Dok se u Aziji naziva i “drvo žada” zbog karakterističnih listova koji svojom bojom podsećaju na čuveni poludragi kamen.

Krasula dolazi iz Južne Afrike i Latinske Amerika. Ali je gajenje u kućnim uslovima počelo prvo u Japanu, a zatim u Kini. Pa odatle i njena povezanost sa drevnom kineskom filozofijom. Sa azijskog kontitenta, krasula je osvojila čitav svet, postavši rado viđeno saksijsko cveće za vaš dom.

Krasula spada u feng šui cveće

Krasula pripada porodici kaktusa. Kao i sve sukulentne biljke ima sposobnost zadržavanja vode. Te su joj listovi debeli i mesnati, u obliku kovanice. U prirodnom staništu dostiže visinu do 3m. Dok su primerci u zatvorenom prostoru znatno manji. S obzirom da je zimsko cveće njeni sitni beli cvetovi krasiće vaš dom sve do proleća.

Baš kao što je pahira biljka koja donosi novac, tako i krasula ima moć da privuče blagostanje i prosperitet. Pa se u Japanu prenosi s kolena na kolenu, kroz generacije.

krasula cvećara Jelena 2

Prema verovanju krasula svojom pozitivnom energijom donosi bolju zaradu. Zbog toga je često srećemo uz druge biljke za radni prostor. Da bi delovala treba je držati ispred kancelarije, tj. na samom ulazu, u blizini vrata ili, pak, u kancelarijskom ormanu. Na taj način će privući više posla ili više prihoda.

Međutim, nije namenjena samo poslovnom svetu. Ukoliko se pitate: “kako izabrati najbolje cveće za čestitanje braka”, krasula je najbolji izbor. Naime, njena dugovečnost je simbol bogatog zajedničkog života, kako u materijalnom pogledu, tako i u srećnim trenucima ispunjenim ljubavlju.

Kako se gaji ova biljka ?

Krasula je veoma otporna. Te ne zahteva posebnu negu. Prija joj svetlost, ali je nemojte izložiti direktnim sunčevim zracima.

Zaliva se tek kada zemlja u saksiji postane suva. Tokom hladnijih dana, obično, na 2 nedelje. Dok je leti zalivanje češće, zbog visokih temparatura. Ako listovi počnu da otpadaju znači da ste biljku previše zalivali. Da biste je sačuvali pustite da se potpuno “osuši”. U protivnom uništićete i njen koren.

Krasula zahteva mirovanje zimi. U tom periodu neophodno je da joj obezbedite optimalne uslove – temperaturu oko 10 stepeni Celzijusovih i jedno, najviše, dva zalivanja. Sa dolaskom proleća počinje prihranjivanje. Pa u vodu za zalivanje dodajte tečno đubrivo namenjeno lisnatim ukrasnim biljkama.

Kako se brzo grana, ovo saksijsko cveće možete lako oblikovati po želji u bonsai minijaturno drvo. Te ne čudi da je omiljena među ljubiteljima ove tehnike gajenja.

Kako se razmnožava krasula?

Krasula se razmnožava na 2 načina – preko listova ili delova stabljike. List koji otpadne ili koje ste otkinuli, kao i deo stabljike koji ste odsekli ostavite dan-dva da počne da se suši. Zatim njegovu jednu četvrtinu posadite u smešu zemlje i peska.

Novu biljku čuvajte na toplom, a zemlju u saksiji nemojte previše zalivati. Dovoljno je da bude samo malo vlažna. Nakon nekoliko nedelja primetićete kako nova krasula počinje da raste.

Cvećara Zemun, Jelena ima bogatu ponudu raznovrsnog cveća, uključujući i neobičnu krasulu. Ako ste rešili da obradujete dragu osobu drvom novca tu je dostava cveća na željenu adresu. Dok klijentima koji ne mogu lično da obave kupovinu nudimo posebnu uslugu – online kupovina cveća.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *